Vatten för viktnedgång

Du kanske har hört att vatten kan bidra till viktnedgång? Det stämmer delvis. Vatten kan minska sötsug, hjälpa till att hålla dig mätt, öka ämnesomsättningen och förbränningen i kroppen. Här får du veta hur vatten påverkar din viktminskning och hur mycket du ska dricka per dag. 

Stämmer det att vatten hjälper för viktnedgång?

Ja, det finns studier som visar att vatten kan påverka viktminskning positivt. Det finns flera faktorer som gör vatten viktigt för både viktminskning och allmän hälsa. Vatten är ett såklart ett överlägset alternativ i jämförelse med läsk, saft och alkohol. Du får varken i dig onödiga kalorier, färgämnen, socker och sötningsmedel via vatten.

Hur mycket vatten du dricker kan påverka om du går ner i vikt eller inte. Vatten leder inte direkt till viktminskning men det kan främja viktminskning. Om du dricker för lite vatten kan det i sin tur leda till sämre resultat på viktresan. För lite vatten kan leda till vätskebrist som påverkar din ämnesomsättning, fettförbränning och ökar hungern. 

Vatten innan en måltid kan hjälpa till att minska hungern. Det är bättre för din mage att dricka vatten en stund före och efter maten. När man dricker vatten under ett mål kan det påverka matsmältningen negativt. Om du dricker tillräckligt med vatten mellan måltider kan det hjälpa till att öka metabolismen och hålla sötsuget borta. 

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Dricker du tillräckligt med vatten? Du får i dig vatten från de livsmedel du äter men det är inte tillräckligt för att täcka det dåliga behovet. De flesta mår bra av och bör dricka 2 liter vatten per dag. Om du är ovan vid att dricka vatten kan du börja med att försöka få i dig 4 stora glas om dagen. Vattnet tar hand om din kropp genom att hålla vätskenivåerna balanserade.

Hur mycket vatten man ska dricka är individuellt och beror på faktorer som hur aktiv du är, hur mycket du äter och hur varmt det är du man befinner dig. 

Det är viktigt att dricka tillräckligt med vätska för att inte bli uttorkad, speciellt vid tillfällen när man svettas. Kom ihåg att fylla på med mer vatten vid träning och varmt väder. Frysta drycker kan vara svalkande i hetta men det bästa för matsmältningen är som sagt att dricka rumstempererat vatten.

Hur mycket du väger kan också påverka hur mycket vatten du behöver dricka, överviktiga personer behöver ofta dricka mer vatten än normalviktiga eftersom de förbrukar mer energi. Det är viktigt att ha en långsiktig syn på viktminskningen och realistiska förväntningar, särskilt om målet är att gå ner 10 kg eller mer.

Många av oss dricker på tok för lite vatten, att dricka saft eller te är inte detsamma som att dricka vatten. Varje gång du dricker till exempel kaffe, alkohol, energidryck eller andra drycker som torkar du ut kroppen. Du behöver dricka minst ett glas extra vatten för varje kaffekopp eller liknande. Om du vill göra vattnet mer smakrikt kan du blanda ner lime, citron, mynta eller gurkskivor, för att bara ge några exempel. 

3 sätt vatten hjälper vid viktnedgång

1. Vatten minskar din aptit mellan måltiderna

Vatten kan bidra till minskad hunger mellan måltiderna och hjälpa dig kontrollera suget efter sötsaker. Många gånger tror vi att vi är hungriga fast vi egentligen är törstiga. Känner du dig hungrig en timme före lunch? Drick ett stort glas vatten och se om känslan försvinner. Det är viktigt att lära sig skilja på hunger, sötsug och törst. 

Vi är vana vid att ta ett mellanmål så snart vi känner oss lite sugna på något, prova att dricka ett glas vatten istället eller ät en mindre portion riktig mat. Om du inte kan tänka dig att äta en riktig mat är du troligen inte hungrig.

2. Vatten är bättre än läsk, alkohol och energidrycker

En stor fördel med att dricka mer vatten för viktnedgång är att det gör att du utesluter sämre drycker som läsk, saft, alkohol och energidrycker. 

Sockriga drycker får ditt blodsocker att stiga och krascha, vilket kan påverka viktminskning negativt. Ett viktigt steg för att gå ner i vikt är att hålla blodsockret stabilt genom dagen. Sötningsmedel kan också förhindra viktminskning genom att öka aptiten och förstöra tarmhälsan. Energidrycker innehåller koffein som gör att stresshormonet kortisol höjs i kroppen, en faktor som kan leda till att du inte går ner i vikt. 

När du dricker alkohol krävs det att levern jobbar extra hårt för att bryta ner den. Levern kommer att ta en paus från att bränna fett och fokusera på att göra sig av med alkoholen. Vatten däremot har inga negativa effekter på kroppen, istället kan det hålla hungern borta, snabba på ämnesomsättningen och förbränningen. 

3. Vatten kan öka ämnesomsättningen

Det finns studier som visar att vatten bidrar till att snabba på ämnesomsättning i vissa fall. Din kropp kan komma att göra av med lite mer energi om du ökar ditt vattenintag. När du dricker vatten (särskilt kallt vatten) måste din kropp jobba lite extra för att omvandla vattnet till kroppstemperatur, vilket kan göra att ämnesomsättningen ökar något.

När det kommer till matsmältningen är faktiskt det bästa att dricka rumstempererat eller ljummet vatten. Inom kinesisk medicin rekommenderar man alltid att värma vatten eftersom det är mer skonsamt för kroppen. 

Vattnets största effekt på viktnedgång är troligen att det håller oss mätta längre, minskar sötsug och håller oss borta från drycker som innehåller socker. Om du dricker tillräckligt med vatten kan det göra det lite lättare att nå dina viktmål.

Kan man gå upp i vikt av vatten?

Om du har mycket vatten i kroppen kan det resultera i att du väger lite mer, men låt inte det hindra dig från att dricka mycket vatten. Något kilo hit eller dit spelar ingen roll i det långa loppet av din hälsoresa. Hur mycket vatten din kropp samlar på sig varierar beroende på vad du äter, dricker och hur din livsstil ser ut i övrigt.

Kvinnor har också en tendens att samla på sig mycket vatten veckorna före och under mens. Därför är det viktigt att ta hänsyn till vilken dag i menscykeln man ställer sig på vågen. Om du vill följa din vikt på sikt kan du väga dig en gång i månaden på samma dag i cykeln. 

Ka