Promenader för viktnedgång

Dagliga promenader är både nyttigt för den som vill minska i vikt och värna om den allmänna hälsan. Genom att promenera ökar vi förbränningen, får frisk luft och fysisk aktivitet. Här får du veta hur regelbundna promenader kan hjälpa till att snabba på din viktminskning.

Kan man gå ner i vikt med promenader?

Ja, studier visar att det är möjligt att gå ner i vikt genom att gå promenader. Promenader kan öka din kaloriförbränning och göra så att du går ner i vikt. Vad du äter och hur ofta kommer också att påverka hur snabbt du kan se resultat.

Det är viktigt att understryka att promenader sällan kan kompensera för en dålig kost. Du behöver både regelbunden fysisk aktivitet och göra hälsosamma kostval för att gå ner i vikt.

Hur just din kropp reagerar på promenaderna är också individuellt. Faktorer som kan påverka din förmåga att gå ner i vikt genom promenader är ålder, kön, hälsostatus, träningsbakgrund och nuvarande kroppsvikt. Om du är mycket överviktig kan det till exempel räcka med promenader i lugnt tempo för att du ska börja gå ner i vikt. 

För den som har stor övervikt att bli av med är promenader ett skonsamt och bra alternativ att börja med. Kom ihåg att se långsiktigt på din viktresa och sätt realistiska mål, speciellt om du ska gå ner 10 kg eller mer.

Hur långt ska man promenera för att gå ner i vikt?

Det finns ingen exakt distans som man måste promenera för att se resultat. Hur långt just du behöver promenera för att gå ner i vikt beror på flera faktorer, till exempel hur mycket du väger, hur dina kostvanor ser ut och hastigheten på promenaden. Generellt sett kan promenader i alla former bidra till viktnedgång. 

Promenader kräver ingen speciell utrustning och man kan gå dem i sitt eget tempo. Du kan anpassa promenaderna efter vad som passar dig, vare sig du vill gå en promenad på en timme om dagen, två lugnare promenader i veckan eller en rask promenad före frukost.

Det viktiga om du vill gå ner i vikt är att inte vara stillasittande. Du måste inte gå snabbt eller gå varje dag för att det ska ha effekt, det är bättre att gå en lugn promenad då och då än att inte gå alls. Promenader kommer att öka välbefinnandet samtidigt som de kan hjälpa dig att gå ner i vikt mer. Om du till exempel promenerar på lunchen varje dag har du goda förutsättningar att både förbättra din hälsa och minska i vikt. 

Promenader förbränner kalorier och kan hjälpa dig att skapa ett kaloriunderskott. Det är svårt att svara exakt på hur många kalorier du förbränner på en promenad. Ju snabbare du går, desto mer energi gör du av med. En promenad på en halvtimme förbränner cirka 150-kalorier.

Prova att ladda ner en app som räknar antal steg per vecka för att göra promenaderna lite roligare. Det är bättre att börja med lugna promenader och gradvis öka intensiteten över tid. Varför inte prova att gå i kuperad terräng för att få upp flåset?

Är raska promenader mer effektiva för att förbränna kalorier?

Ja, promenader i raskt temp, även kallade powerwalks, kan vara mer effektiva för att förbränna kalorier i jämförelse med lugnare promenader. När du ökar hastigheten på din promenad ökar du också hur många kalorier du förbränner. 

Högre hastighet kan också bidra till att öka ämnesomsättningen under en längre tidsperiod efter själva promenaden, vilket innebär att du fortsätter att förbränna kalorier även efter att du har slutat gå.

Måste man gå snabbt för att gå ner i vikt? Nej det måste man inte, alla promenader är bättre än inga alls, oavsett hastighet. Det är viktigt att anpassa promenadens intensitet efter din egen förmåga. Om du är nybörjare eller har någon form av hälsoproblem är det bäst att börja med en lugnare promenadtakt och gradvis öka intensiteten över tid. 

Är powerwalk en bra motionsform för att behålla muskler?

Powerwalks är bättre än till exempel löpning när det kommer till att behålla muskelmassan. Löpning innebär större belastning på kroppen och kan resultera i muskelnedbrytning över tid. Det gäller särskilt om du tränar löpning högintensivt och under längre perioder.

Promenader i raskt tempo ger dig utmärkt konditionsträning och förbränner kalorier, samtidigt som kroppen belastas mindre. Därför kan powerwalks vara en fördelaktig motionsform för att behålla musklerna, särskilt om man kombinerar det med styrketräning för att bygga muskler. 

Bra kost eller promenader för att gå ner i vikt: vad har mest effekt?

Det absolut viktigaste för att gå ner i vikt är att äta bra mat. Du kan (för det mesta) inte träna bort en dålig kost. Vad du äter och hur ofta påverkar din vikt mer än du kanske tror. Bra kost främjar viktnedgång genom att hålla dig mätt, minska risken för näringsbrister, hålla blodsockret stabilt och skapa god tarmhälsa. 

Promenader ökar förbränningen och hjälper dig att göra av med mer energi. Om du vill gå ner i vikt är promenader ett bra komplement till en hälsosam kost. Du behöver både kost som kroppen mår bra av och vara fysiskt aktiv för att gå ner i vikt långsiktigt. Promenader är inte bara ett verktyg för att gå ner i vikt utan kan också främja din psykiska och fysiska hälsa. Studier visar bland annat att promenader kan hjälp till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

5 tips för dig som vill gå ner i vikt med hjälp av promenader:

  • Skapa en regelbunden promenadrutin genom att planera in tid för promenader varje dag eller flera gånger i veckan. Om du gör det ofta och på samma tider kommer du att få bättre resultat långsiktigt.
  • För att din energiförbrukning ska ökas kan du variera intensiteten under dina promenader. Det kan innebära att gå i snabbare takt, inkludera korta perioder av jogging eller gå i backar och trappor. Kom ihåg att du förbrukar mer energi när du får upp pulsen. 
  • Utforska olika  terränger för att hålla promenaderna intressanta och utmanande, istället för att gå samma runda varje dag. Ta promenader i kuperade områden och testa olika rutter för att hålla motivationen uppe.
  • Komplettera dina promenader med enkla styrketräningsövningar, som knäböj eller armhävningar. Styrketräning hjälper till att bygga muskelmassa, vilket i sin tur ökar ämnesomsättningen och främjar viktminskning.
  • Kom ihåg att kosten spelar en viktig roll i viktminskning. Det är viktigt att kroppen får i sig rätt näringsämnen. Tänk inte för mycket på kaloriförbrukning utan fokusera istället på att äta riktig mat tre gånger om dagen. Om du kombinerar promenader med en hälsosam kost kommer du få de bästa resultaten.