alkohol viktnedgång

Hur snabbt går man ner i vikt om man slutar dricka alkohol? Vissa tycks kunna dricka hur mycket öl, vin och drinkar som helst utan att vågen rör sig. Är det verkligen sant att man behöver skippa alkoholen för att gå ner i vikt? Här får du veta hur alkohol påverkar viktnedgång. 

Är alkohol dåligt för viktnedgång?

Det finns fler tydliga samband mellan alkohol och vikt. Alkohol hindrar fettförbränning, sliter på levern, gör oss mer sötsugna och mindre benägna att träna. För de flesta människor går alkohol och viktnedgång inte hand i hand, men det finns såklart undantag.

Generellt är alkohol inte nyttigt för kroppen, särskilt inte i större mängder. Vissa kan ta ett glas vin till maten varje dag, utan att det påverkar varken vikten eller hälsan negativt, men det gäller långt ifrån alla.

Du vet troligen bäst själv hur alkohol påverkar din kropp. Alkohol är i grunden ett gift som kroppen klarar sig bäst utan (tyvärr). Om du är seriös med din viktnedgång gör du bäst i att dra ner på alkoholen eller avstå helt under en period. 

5 sätt alkohol påverkar viktnedgång

1. Alkohol sliter på levern

Alkohol bryts ner i levern. När du dricker alkohol måste din lever avbryta det den håller på med för att bryta ner alkoholen. Alkohol är ett gift och levern (som ansvarar för att detoxa kroppen) kommer alltid fokusera på att göra sig av med det först.

När levern är färdig med att bryta ner alkoholen du konsumerat kan den återgå till sina huvudsakliga (livsviktiga) uppgifter. Om du dricker alkohol regelbundet distraherar du ständigt levern från att göra sitt jobb.

Överdriven alkoholkonsumtion kan i värsta fall leda till så kallad fettlever, ett tillstånd som kan påverka kroppens förmåga att bryta ner (och lagra) fett och kolhydrater. Personer med fettlever lider ofta av insulinresistens och övervikt.

2. Alkohol går före fettförbränning

Din kropp kan inte förbränna energi från kolhydrater och fett förrän den gjort sig av med alkoholen. Om du dricker alkohol till sent in på småtimmarna och dessutom äter en kebab på hemvägen blir det svårt för kroppen att hinna förbränna kaloriöverskottet.

Tänk på att din kropp bara kan förbränna energi när insulinet är lågt, det vill säga när du inte konsumerar några kalorier. Om du konstant äter och dricker (vilket de flesta av oss gör under en utekväll) kommer kroppen inte få en chans att förbränna det du stoppat i dig under dagen.

Det är först när du lägger dig för att sova som kroppen kan påbörja förbränningen – och då är det alkoholen som ska förbrännas i första hand.

Visst kan det vara lite bättre att konsumera drinkar med lägre socker- och kaloriinnehåll, som torrt vin eller vodka soda. Kroppen måste fortfarande ta hand om alkoholen innan den kan börja förbränna energi, vilket påverkar viktnedgång negativt. 

3. Alkohol får oss att äta mer (och sämre)

Det är ett faktum att vi gör sämre matval när vi har druckit alkohol, men vad beror det egentligen på? Alkohol höjer blodsockret. När vi konsumerar alkohol under en längre period (till exempel under en festkväll) får det blodsockret att åka bergochdalbana.

Ett ostabilt blodsocker ökar sötsuget, gör oss hungriga och mer benägna att svänga förbi Donken på hemvägen. När vi är berusade av alkoholen blir såklart också vår förmåga att fatta bra beslut sämre. Vi är inte heller lika medvetna om när vi känner oss mätta, vilket gör att vi kan äta mer än vi egentligen vill eller borde.

Dagen efter en festkväll (eller vinmiddag) är vi inte heller särskilt pigga på att äta den där hälsosamma frukosten. Det lockar mer med hämtmat, chips eller en godispåse framför Netflix. 

4. Alkohol får oss att träna mindre 

Hur pigg är du på att ge dig ut på en löprunda eller bege dig till gymmet dagen efter en utekväll? De flesta av oss har en tendens att ställa in det mesta som kräver fysisk aktivitet efter att ha konsumerat alkohol.

Vissa blir ordentligt bakfulla, medan andra bara känner sig mer omotiverade och trötta än vanligt. För många krävs det inte mer än ett par glas vin på en AW för att träningsmotivationen ska svikta dagen därpå.

Många har rent av svårt att lämna soffan och komma på ut på en simpel promenad efter att ha druckit. Det kanske inte låter som ett stort problem, men för den som dricker alkohol varje vecka (vilket är de flesta av oss) kan det bli en avgörande faktor för viktnedgången. 

5. Alkohol är kaloririkt men mättar dåligt

Kaloriunderskott är inte allt när det kommer till viktnedgång, men det har en viss inverkan. Den som dricker alkohol kommer att få i sig onödiga kalorier, som dessutom inte mättar det minsta eller innehåller någon näring.

Eftersom alkohol är kaloririkt är det inte ovanligt att man försöker kompromissa genom att äta mindre under dagen. Det är såklart ingen bra idé eftersom alkohol redan har en tendens att göra oss hungriga.

Om du dessutom inte har ätit ordentligt innan du börjar dricka är risken stor att du äter upp halva chipsskålen på förfesten, tar en extra hamburgare på hemvägen eller frossar dagen därpå. Det bästa är att grunda med en näringsrik måltid innan du ska dricka alkohol.