lotion flytningar innan mens

Många kvinnor får upplever vita flytningar som påminner om lotion före mens. Flytningar i olika former kan komma och gå under menscykeln. Här får du svar på vad det betyder att ha vita, tjocka och krämiga flytningar innan mens. 

Vad betyder det att ha vita flytningar innan mens?

Vita flytningar före mens är ett tecken på att östrogenet håller på att stiga. Under fasen före mens, den så kallade lutealfasen, dominerar i vanliga fall hormonet progesteron. 

När progesteronet utsöndras, i samband med ägglossning, torkar flytningarna upp och försvinner. Före ägglossning, när östrogenet är som högst, ökar produktionen av flytningar. 

Det är vanligt att få vita, tjocka och krämiga flytningar under dagarna som leder upp till ägglossning, när östrogenet är på väg mot sin peak.

När du är som mest fertil, precis före ägglossning, antar flytningarna en genomskinlig, halkig konsistens som på minner om rå äggvita.

Flytningar under lutealfasen, mellan ägglossning och mens, betyder att du har ovanligt mycket östrogen i kroppen, i förhållande till progesteron.

Många kvinnor får vita flytningar i trosan som ser ut som lotion före mens och det är fullkomligt naturligt. Det är också möjligt att inte ha några flytningar alls före mens.

Flytningar före mens kan komma i olika färger och konsistenser. Om du upplever flytningar som är kletiga, gryniga eller luktar illa kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Samma sak gäller om det kliar eller gör ont i underlivet i samband med flytningarna. Då är det alltid bäst att rådgöra med en gynekolog för att få personlig rådgivning och säkerställa att allt är i sin ordning.

Flytningar kan lukta lite lätt surt men de ska inte lukta illa. Om dina flytningar luktar ovanligt starkt kan svamp, könssjukdom eller bakteriell vaginos ligga bakom. 

Användning av parfymerade produkter eller överdriven tvättning av underlivet kan också rubba det naturliga pH-värdet i slidan och orsaka obehaglig lukt.

Kan vita flytningar före mens vara ett tecken på graviditet?

Ja, vita flytningar före menstruation kan vara ett tecken på graviditet, särskilt om du plötsligt upplever mer flytningar än vanligt.

När en kvinna blir gravid höjs östrogenet, vilket kan leda till ökad produktion av flytningar. Ibland kan flytningarna vara tjocka, vita eller krämiga som lotion. 

Det är viktigt att understryka att många kvinnor upplever vita flytningar före mens utan att vara gravida.

Om du misstänker att du kan vara gravid eller om du upplever andra symtom på graviditet, som utebliven menstruation, spänningar i brösten, illamående eller trötthet, är det alltid bäst att ta ett test. 

Vad betyder det att ha bruna flytningar innan mens?

Ibland kan små mängder blod blandas med flytningar och ge dem en brunaktig färg. Bruna flytningar före mens är ofta ett tecken på att menstruationen är på väg. 

De bruna flytningarna kan också vara spottings, lätta blödningar som förekommer utanför den vanliga menstruationsperioden. 

Spottings är vanligtvis mycket ljusa i färgen, ofta rosa eller bruna, och de är inte tillräckligt kraftiga för att kräva användning av tamponger eller bindor. 

Om du ofta får spottings innan mensen kommer igång kan det vara ett tecken på att östrogenet är för lågt. 

Kvinnor som nyligen slutat med hormonella preventivmedel kan också uppleva spottings i väntan på att mensen ska komma tillbaka. För att få tillbaka mensen naturligt kan det ibland krävas förändringar i kost och livsstil.

Vad betyder det att ha slemmiga flytningar innan mens?

Slemmiga flytningarna före mens kan betyda att östrogenet i kroppen är ovanligt högt i förhållande till progesteron.

Precis före ägglossning kan flytningarna vara slemmiga och genomskinliga, som rå äggvita. Det betyder ofta att ägglossningen närmar sig och att fertiliteten är som högst. 

Äggviteliknande flytningar kan även förekomma före mens, under lutealfasen, om östrogenet fortsätter att dominera.

Slemmiga flytningar före beräknad mens kan vara ett tecken på att ägglossningen skjutits fram, varit för svag eller uteblivit. 

Det är viktigt att själv ha koll på vanliga symptom på ägglossning för att kunna identifiera när den är på väg och när/om den har varit.