Är du mer förtjust i kakor, skräpmat och godis än andra? Kanske är det så att du har orimligt svårt att kontrollera sötsuget, trots att du innerst inne vet att stora mängder socker och kolhydrater varken är bra för hälsan eller vikten. Här hittar du en lista med fem vanliga symptom på sockerberoende.
Hur vet man att man är sockerberoende?
Sockerberoende är en allvarlig diagnos och inte ett begrepp att skoja om eller slänga sig lättvindigt med. Idag är det inte ovanligt att lida av ett starkt sug efter socker och kolhydrater.
Du är inte sockerberoende “bara” för att du äter mycket godis (eller skräpmat) och har svårt att kontrollera ditt sötsug. Sockerberoende betyder att du har noll kontroll på din sockerkonsumtion, så till den grad att sötsuget hotar att ta över ditt liv.
Du kan också ha ett så kallat “skadligt bruk” av socker, vilket innebär att du har större tendens än andra att tröst- eller stressäta. Skadligt bruk är mer beteendebetingat, medan sockerberoende orsakas av en obalans i hjärnan.
Om du känner igen dig i två eller fler av symptomen i den här listan kan det vara ett tecken på att du behöver se över ditt sötsug och dina matvanor. Observera att den här listan inte är tillräcklig för att diagnostisera sockerberoende, symptomen är en indikator på att du kan ha ett sockerberoende, skadligt bruk eller “bara” en ohälsosam relation till socker och kolhydrater.
Du kan vara sockerberoende även om du inte gillar sötsaker som godis, kakor och glass. En person som är sockerberoende kan också uppleva ett starkt sug efter livsmedel som bröd, pasta, ris och potatis.
Vad finns det för symptom på sockerberoende?
1. Du äter mer socker än du skulle vilja
Ett symptom på sockerberoende är att du vill sluta eller dra ner på konsumtionen av socker, men du kan inte. Du vet att du inte mår bra av att äta socker, varken fysiskt eller psykiskt, men du tycks ändå inte kunna sluta.
Ibland lyckas du hålla dig borta från socker och överätande i några dagar eller veckor, men framgången blir aldrig långsiktig. Du känner att du inte har någon kontroll över ditt sötsug, det är som att det fullständigt tar över din kropp.
När du väl ger efter för dina cravings blir det lätt att du överäter. Du kan tänka att du bara ska ta en kula glass, men det slutar med att du äter upp hela paketet.
2. Du försummar vardagliga åtaganden på grund av socker
Har det hänt att du försummat åtaganden i din vardag på grund av din sockerkonsumtion? Det kan handla om sociala sammankomster som ställts in för att du hellre ville stanna hemma med din godispåse, eller att du blivit så “bakfull” på att överäta socker att du sjukanmält dig från jobbet.
En överkonsumtion av socker kan leda till ångest, trötthet och koncentrationssvårigheter. Det är inte lätt att prestera som vanligt när man är hög på socker eller “bakfull” från en kväll av överätande.
Kroppen mår inte bra av stora mängder socker och kolhydrater, varken fysiskt eller psykiskt. Personer som blir fria från sitt sockerberoende kan uppleva att de plötsligt får mer energi, fokus och allmän livsglädje.
Om du märker att din relation till socker kommer i vägen för dina vardagliga åtaganden, som jobb, familj, vänner och hobbys, kan det vara ett symptom på sockerberoende.
3. Du tänker på socker hela tiden
Tänker du konstant på vad du ska äta härnäst och när du kan få nästa sockerkick? Det är inte ovanligt att en sockerberoende persons tankar totalt uppslukas av drogen.
Om du spenderar större delen av din vakna tid på att planera inför nästa sockerfrossa kan det vara ett symptom på sockerberoende. Många (kanske de flesta av oss) ägnar alldeles för mycket tid och energi åt tankar på mat. Vad vi ska äta, när och hur mycket.
En sockerberoendes tankar domineras framförallt av konsumtionen av socker och kolhydrater (gärna i stora mängder). Det kan bli svårt att fokusera på annat, som att prestera på jobbet eller vara närvarande på i samtal med vänner, när tankarna ständigt cirkulerar kring nästa bulle, pizza eller godisbit.
4. Du äter socker i hemlighet
Har du tendens att överäta socker och kolhydrater när du är ensam hemma eller medan resten av huset sover? Ett vanligt symptom på sockerberoende är att man äter socker i hemlighet, när ingen annan är närvarande för att kunna döma.
Kanske har det hänt att någon i din omgivning reagerat med oro på din sockerkonsumtion, eller rent av sagt till dig att sluta? Den sockerberoende är fyndig när det kommer till att dölja sitt överätande.
Kommer du på dig själv med att slänga ihop en chokladbollssmet och snabbt sleva i dig den innan din partner kommer hem från jobbet? Då kan det vara ett tecken på att du behöver se över din relation till sockret.
5. Du äter socker för att lindra obehagliga känslor
De flesta känner nog till begreppet “tröstäta”. Vi tröstäter för att lindra obehagliga känslor, som stress, ilska, ångest eller rastlöshet.
Visst kan det vara “okej” att tröstäta någon gång ibland, till exempel när man blivit dumpad och vill unna sig en chokladkaka. En person som är sockerberoende har gjort tröstätandet till en del av sin vardag. Vilket betyder att det alltid finns en giltig anledning att överäta socker och kolhydrater.
Problemet med tröstätandet (bortsett från sockrets skada på kroppen) är att det är en kortsiktig lösning. Det kan vara ett sätt att distrahera sig från att ta tag i sina problem på riktigt.
Även om du mår tillfälligt bättre av att äta glass när du är ledsen, eller chips när du är stressad, kommer det inte att lösa det underliggande problemet bakom känslorna.
Om du kommer på dig själv med att lindra eller förtrycka obehagliga känslor med socker kan det vara ett symptom på sockerberoende. Oavsett om du är sockerberoende eller inte kan det vara bra att se över ditt tröstätande.