högt blodtryck av kaffe

Stämmer det att man kan få högt blodtryck av kaffe, att det är beroendeframkallande och innehåller mer koffein än läsk? Här får du veta svaret på 10 vanliga myter om kaffe, så att du en gång för alla kan avgöra om kaffe är bra eller dåligt. 

1. Kaffe är beroendeframkallande

Är kaffe beroendeframkallande? Nej, det är det faktiskt inte. Vi kan känna oss beroende av effekten vi får av kaffe, men det är inte ett fysiskt beroende. Den som slutar med kaffe kan få huvudvärk och känna sig extra trött under en period, men symptomen brukar försvinna helt efter ett par veckor.

Kaffe, eller snarare koffeinet i kaffe, är så gott som livsnödvändigt för många människor. Vi känner alla någon (eller är någon) som blir irriterad, ofokuserad eller får ont i huvudet utan sin dagliga dos kaffe.

Idag är det inte ovanligt att lida av stress, sömnbrist och koncentrationssvårigheter. När vi dricker kaffe känner vi oss alerta och fokuserade, redo att hantera vardagsstressen. För de flesta är det en vana att dricka kaffe flera gånger om dagen, till frukosten, under arbetsdagen och till fikat till exempel.

Det är svårt att sluta dricka kaffe eftersom det är svårt att bryta en vana, inte för att drycken i sig är beroendeframkallande. 

2. Kaffe är dåligt för hälsan eller rent av farligt

Är det farligt att dricka kaffe? Nej, kaffe är inte dåligt för hälsan, så länge det inte konsumeras i för stora mängder eller av fel personer. De flesta av oss klarar av att dricka ett par koppar om dagen utan problem. 

Kaffe har faktiskt många hälsofördelar, studier visar bland annat att det kan skydda mot sjukdomar som alzheimers, diabetes typ 2 och parkinson.

Om du har ett hälsotillstånd som kan försämras av kaffekonsumtion ska du såklart avstå. Kvinnor med PCOS eller andra fertilitetsproblem kan till exempel må bättre och få en mer regelbunden menscykel av att dra ner på kaffet. 

Kaffe höjer också kortisolet (stresshormonet) i kroppen, vilket kan ha en negativ effekt på personer som lider av stress. Om du redan vet med dig att du har höga stressnivåer kan det vara en god idé att undvika kaffe under en period.

De flesta (även du som är frisk som en nötkärna) kan må bra av att begränsa kaffekonsumtionen något. Kaffe har många hälsofördelar, men det innehåller också antinutrienter som kan hämma näringsupptaget i kroppen. Lagom är bäst när det kommer till kaffe helt enkelt!

Om du dricker kaffe är det bäst att välja ekologiskt. Kaffebönor är ett av de mest besprutade livsmedlen i världen. 

3. Koffeinfritt kaffe innehåller inte koffein

Det är en myt att koffeinfritt kaffe inte innehåller koffein. Koffeinfritt kaffe har mindre koffein än vanligt kaffe, men det är inte helt fritt från koffein.

En kopp med koffeinfritt kaffe kan innehålla alltifrån 3-30 mg koffein, till skillnad från en kopp vanligt kaffe som hamnar på omkring 80-100 mg.

Koffeinfritt kaffe kan ändå vara ett bra alternativ för den som vill dra ner på kaffedrickandet, eftersom mängden koffein fortfarande är betydligt mindre än i vanligt kaffe. 

4. Kaffe kan hjälpa dig ta igen förlorad sömn

Nej, det finns inget kaffe i världen som kan hjälpa dig att ta igen förlorad sömn. Kaffe kan göra oss piggare och mer alerta, men det gör oss inte mer utvilade.

Om du har sovit för lite kan kaffe hålla dig vaken, men det kan aldrig hjälpa dig att ta igen förlorad sömn. Det finns bara ett sätt att ta igen förlorad sömn och det är genom att sova. Kaffe kan få oss att känna oss mer energiska, men det kan inte ge oss energi.

5. Kaffe kan få barn och ungdomar att sluta växa

Det är en myt att kaffe kan få barn och ungdomar att sluta växa. Förr var man orolig för att kaffe skulle orsaka kalciumbrist hos barn och ungdomar (vilket på sikt skulle kunna leda till svagare skelett och att de stannade i växten).

Kaffe kan orsaka kalciumbrist, men det krävs orimligt stora mängder (700-800 mg) koffein per dag för att påverka en människas skelett och tillväxt. En kopp kaffe innehåller cirka 80 mg koffein och de flesta ungdomar dricker i genomsnitt inte mer än 1-2 koppar per dag.

6. Kaffe detoxar kroppen

Många dricker kaffe i hopp om att det skulle ha en detoxande effekt på kroppen, men det stämmer inte riktigt. Idag finns det mängder av piller, pulver och shakes på marknaden som ska hjälpa kroppen detoxa.

Visst vore det toppen om vi kunde ta ett piller (eller dricka kaffe) för att göra oss av med slaggprodukter, tappa extrakilon och radera den senaste månadens dåliga matval? Men det finns inga genvägar för den som vill detoxa sin kropp.

Om du vill detoxa din kropp på riktigt är det bäst att göra det med mat, riktig och näringsrik mat. Det är så mycket bättre att fokusera på du stoppar i dig, istället för hur du ska detoxa bort det.
Om det finns någon dryck som kan detoxa kroppen så är det vatten (inte kaffe), så drick rikligt med vatten för viktnedgång och hälsa.

7. Kaffe torkar ut kroppen

Det är faktiskt inte helt sant att kaffe torkar ut kroppen. Kaffe kan ha en något uttorkande effekt på kroppen, men det är inte så märkbart som många kanske tror.

Ofta är det inte koffeinet i kaffet som gör oss törstiga, utan det vi häller i kaffet (socker till exempel). Kaffe kan få oss att behöva besöka toaletten oftare, men det torkar inte ut kroppen som många tror.

8. Det är mindre koffein i läsk än i kaffe

Visste du att ett glas Coca Cola kan innehålla lika mycket koffein som en espresso? Ett glas Coca Cola innehåller 40 mg koffein och en espresso 27 mg. Det är en myt att det är mindre koffein i läsk än i kaffe. 

All läsk innehåller såklart inte mer koffein än kaffe, men det finns några varianter som gör det. Energidryckerna ska vi inte ens tala om. En Nocco innehåller hela 180 mg koffein, till skillnad från en kopp kaffe på 80-100 mg. 

9. Te är mer hälsosamt än kaffe

Te behöver faktiskt inte vara mer hälsosamt än kaffe. Det beror helt på vilket te respektive kaffe du dricker. Både kaffe och te har många hälsofördelar. 

Kaffe kan skydda mot alltifrån alzheimers till hjärt- och kärlsjukdomar. Te, särskilt grönt te, kan skydda mot bland annat cancer och diabetes.

Det finns personer som mår bättre av att byta ut kaffet mot te på grund av hälsoproblematik, men det gäller långt ifrån alla. 

Många påstår att te är bättre än kaffe eftersom det innehåller mindre koffein, men te innehåller också koffein, om det inte är rött eller vitt te som är naturligt koffeinfritt.

Visste du till exempel att svart te kan innehålla mer koffein än en espresso? Grönt te är inte heller koffeinfritt, även om många tror det.

Både te och kaffe är med andra ord hälsosamma på olika sätt. Te behöver inte vara mer hälsosamt än kaffe, men det kan vara det. Kaffe behöver inte vara mindre hälsosamt än te, men det kan vara det. 

10. Du kan inte somna om du dricker kaffe på kvällen

Vissa personer har svårare att sova om de konsumerar kaffe på kvällen, men det gäller inte alla. Det finns personer som kan dricka kaffe mitt i natten utan att det påverkar deras sömn det minsta.

Allt handlar om hur snabbt din kropp bryter ner koffein. Om din kropp är långsam på att bryta ner koffein kan det leda till sömnsvårigheter, men det behöver inte göra det.

Det är däremot ett faktum att kaffekonsumtion nära inpå läggdags kan påverka kvaliteten på din sömn, även om du har lätt att somna riskerar du att sova sämre eller färre timmar. Det kan till exempel bli svårare för kroppen att komma ner i REM-sömn om du konsumerat koffein på kvällen.