Beräkna ägglossning

Det är inte alltid lätt att räkna ut var i menscykeln ägglossning sker, speciellt inte om du har oregelbunden mens, nyligen gått igenom ett missfall eller en förlossning. Här får du veta hur du identifierar tecken och symptom på ägglossning för att öka chansen att bli gravid eller undvika en graviditet.

Vad är ägglossning?

Ägglossning är när ett ägg lossnar från en av äggstockarna. I början av cykeln börjar flera äggblåsor att växa i äggstockarna, men bara en av dem kommer att mogna och släppa ifrån sig ett ägg. 

När ett ägg har lossnat tar det sig ner till livmodern via äggledaren. I livmodern kan ägget bli befruktat om det möter en spermie. Om det inte blir befruktat fortsätter det sin vandring ut genom kroppen och du får din mens. 

Hur vet man när det är dags för ägglossning?

När du får ägglossning beror på hur lång och regelbunden din menscykel är. Ägglossning brukar ske i mitten av cykeln, cirka 10-16 dagar före nästa mens. I en menscykel som är 30 dagar sker ägglossning vanligen runt dag 15. Det är också möjligt att få ägglossning tidigare eller senare i cykeln. 

Vid vilken tidpunkt du får ägglossning avgör hur lång din cykel blir. Om du får ägglossning tidigare får du en kort menscykel och om du får ägglossning senare får du en lång menscykel. Det är follikulärfasen, fasen mellan mens och ägglossning, som kan bli längre eller kortare beroende på när du får ägglossning. Lutealfasen, fasen mellan ägglossning och mens, kan aldrig bli längre än 16 dagar (om du inte är gravid). 

Det är inte säkert att du får ägglossning varje månad. Faktorer som stress, dåliga kostvanor och sömnbrist kan få ägglossningen att hoppa över en månad eller strejka på obestämd tid. Diagnoser som PCOS och endometrios kan också leda till att ägglossningen uteblir. 

5 vanliga symptom och tecken på ägglossning: öka chansen att bli gravid

Oavsett om du planerar att bli gravid eller inte så är det bra att veta när ägglossningen sker och att den fungerar som den ska. Det absolut viktigaste är att du lär dig identifiera vanliga tecken och symtom på ägglossning. 

Problemet med ägglossningsräknare, appar och ägglossningskalendrar är att de utgår från att alla kvinnor har en menscykel på 28 dagar med ägglossning runt dag 14. Dessvärre passar de flesta kvinnor inte in i den mallen. Studier visar att bara en liten procent av kvinnor faktiskt har ägglossning på dag 10-17. Långt ifrån alla kvinnor får ägglossning 12-16 dagar efter mens eller 14 dagar innan mens.

Hur lång din cykel är och på vilken dag din ägglossning sker är högst individuellt. Därför är det viktigt att du lär dig känna igen hur symtom och tecken på ägglossning känns i just din kropp. Läs mer om symptom såsom fertilt sekret, förhöjd kroppstemperatur, ökad sexlust, ont vid ägglossning och positivt ägglossningstest längre ner.

Om din ägglossning är försenad eller uteblir helt finns det flera saker du kan göra för att få igång menscykeln naturligt.

1. Flytningar och fertilt sekret

Ett av de vanligaste symtomen på att ägglossning närmar sig är att kroppen producerar fertilt sekret i samband med att östrogenet ökar. Östrogen är det hormon som dominerar under fasen mellan mens och ägglossning, även känd som follikulärfasen.

Sekret är flytningar som behövs för att spermierna ska kunna överleva. Du känner igen sekret på konsistensen som kan vara krämig, vattnig och halkig. När du är som mest fertil antar sekretet en äggviteliknande konsistens. De flesta kvinnor märker av någon form av fertilt sekret några dagar innan ägglossning. 

Vanliga flytningar har en torrare konsistens än sekret och smular sönder om du tar upp det med fingrarna. Det är viktigt att vara medveten om att allt sekret som kan plockas upp med fingrarna (utan att det smular sönder) är fertilt och spermier kan överleva i det.

Du som vill bli gravid ska ha samlag när du har fertilt sekret eller dagarna innan. Om du har samlag när du har fertilt sekret kan spermierna överleva för att ligga och vänta på ägget i upp till fem dagar.

Efter att ägglossningen har ägt rum kommer sekretet att försvinna och du är inte längre fertil. Det är möjligt att få flytningar efter ägglossning (den torra varianten som smular sönder mellan fingrarna) men det fertila sekretet kommer inte tillbaka förrän nästa cykel. 

Spermierna behöver fertilt sekret för att kunna överleva i livmoderhalsen. Från livmoderhalsen tar sig spermierna vidare till livmodern och äggledarna för att avslutningsvis ta sig fram till ägget.

Hur mycket sekret du producerar och vilken konsistens det har är också individuellt. Alla kvinnor har till exempel inte typiskt äggviteliknande sekret. Du kan bli gravid även om du inte har fertilt sekret som syns på toalettpappret eller i trosorna. En halkig känsla i underlivet kan också vara ett tecken på att det finns sekret där. 

Det är också bra att veta att sekret kan komma och gå under menscykeln. Fertilt sekret är ett tecken på att ägglossning är på väg men det är ingen garanti på att du faktiskt har ägglossat. Du kan producera fertilt sekret utan att det slutar med att du får ägglossning. Därför är det viktigt att också lära sig att identifiera andra tecken på ägglossning. 

Det enda säkra tecken på att ägglossning ägt rum är att din basala kroppstemperatur har höjts och förblivit hög minst tre dagar i rad. 

2. Förhöjd kroppstemperatur

Du kan lära dig identifiera ägglossning genom att din mäta din basala kroppstemperatur varje morgon innan du går upp ur sängen. Precis när ägget lossnar sänks temperaturen tillfälligt och blir som lägst under cykeln. Kort därefter höjs temperaturen som ett tecken på att ägglossningen har ägt rum.

När temperaturen har höjts med 0,3-0,6 grader och stannat på samma höjd under mer än tre dagar i sträck är det en indikation på att ägglossning har skett. Temperaturen höjs när kroppen börjar producera progesteron och det kan den bara göra om du har haft ägglossning. Progesteron är hormonet som dominerar i fasen mellan ägglossning och mens, även känd som lutealfasen. 

Om du inte blivit gravid kommer du att få din mens cirka 10-16 dagar efter ägglossning. När du får mens kommer progesteronet och din temperatur att sjunka. Om du är gravid kommer temperaturen vara fortsatt hög.  

För att kunna identifiera höjningen i temperaturen behöver du först mäta din temperatur varje morgon under ett par månaders tid. Genom att mäta temperaturen kan du lära känna din menscykel och se hur den förändras över tid.

Om du mäter din temperatur under ett par månader kommer du snart kunna se ett mönster och känna igen de tecken din kropp visar. Då blir det lättare att avgöra när du har ägglossning och störst chans att bli gravid. Du kan logga din temperatur i en app eller skriva ner den i ett anteckningsblock tillsammans med andra symptom på ägglossning.

3. Smärta vid ägglossning

Många kvinnor känner av smärta vid ägglossning. Ägglossningssmärta kan antingen göra väldigt ont eller bara kännas som en lindrig mensvärk. Om du har en tendens att få ont i i magen i mitten av cykeln kan det vara ägglossningssmärta, även känt som mittelschmerz.

Det rör sig ofta om en krampliknande eller stickande smärta i nedre delen av magen. Smärta i samband med ägglossning är vanligen ofarligt och uppstår när en äggstock släpper ifrån sig ett ägg. 

Känner du igen dig? Vissa kvinnor får ont när ägget lossnar från äggstocken medan andra inte känner av det alls. Om du lider av kraftig smärta vid ägglossning kan det vara bra att rådfråga en gynekolog för att få säkerställa att det inte rör sig om till exempel endometrios. 

Det är viktigt att vara medveten om att det kan göra ont i magen av flera anledningar. Ägglossningssmärta kan vara svårt att identifiera och det är inte en garanti för att ägglossning har ägt rum. Det är också möjligt att uppleva en liten blödning vid ägglossning, även om det är relativt ovanligt. 

4. Ökad sexlust

Det är vanligt att kvinnor upplever ökad sexlust under dagarna som leder upp till ägglossningen. Ökad sexlust före ägglossning beror på att hormonerna östrogen och testosteron stiger. 

När ägglossningen närmar sig är kroppen biologiskt inställd på att den ska bli gravid. Det kan resultera i att du blir mer sugen på din partner och att din partner upplever dig som extra attraktiv. Ägglossning är ofta den gång i månaden när kvinnan mår som bäst. Om du känner dig sexig, snygg, produktiv och allmänt lycklig kan det vara ett tecken på att du närmar dig ägglossning. 

Sexlusten kan såklart variera från individ till individ och alla kvinnor upplever inte ökad sexlust under ägglossningen. Ökad sexlust är inte heller en garanti på att ägglossning har skett. 

5. Positivt ägglossningstest

Ett av de vanligaste (men mindre säkra) sätten att identifiera ägglossning är med ett ägglossningstest. Många kvinnor tror att ett positivt ägglossningstest är en garanti för att ägglossning kommer ske, men det stämmer tyvärr inte. Ett positivt ägglossningstest visar när LH-hormonet i kroppen ökar, vilket brukar ske 1-3 dagar före ägglossning.

Det är LH-hormonet som säger till äggstocken att släppa ett ägg, men en ökning av LH är ingen garanti för att ägglossning kommer att ske. När LH-hormonet stiger skickar hjärnan en signal till äggstockarna om att det är dags att släppa ett ägg, men det betyder inte att äggstockarna kommer att lyssna.

Du kan med andra ord se en ökning av LH-hormonet (positivt ägglossningstest) utan att det följs av en ägglossning. Kvinnor med PCOS kan till exempel uppleva flera LH-höjningar under en menscykel utan att få ägglossning.

Det bästa sättet att identifiera ägglossning är att lära känna din kropp och hur den reagerar på de olika faserna i cykeln. Om du både har ett positivt ägglossningstest, fertilt sekret och en höjning i temperaturen som håller i sig är chansen stor att ägglossning har ägt rum!

5 symtom och tecken på ägglossning:

  • Kroppen producerar fertilt sekret
  • Förhöjd kroppstemperatur som håller i sig minst tre dagar i rad
  • Ägglossningssmärta (inte alla kvinnor känner av det)
  • Ökad sexlust
  • Positivt ägglossningstest

Vanliga frågor om ägglossning

Hur länge har man ägglossning?

Ägglossningen varar i cirka 24-48 timmar. Under den här perioden är ett ägg redo att bli befruktat av spermier. Eftersom spermier kan överleva i kvinnans kropp i upp till fem dagar (så länge det finns fertilt sekret) kan befruktning både ske vid samlag före och under ägglossningen.

Hur många ägg har en kvinna?

En kvinna föds med 2 000 000 ägg (äggceller). När hon når puberteten och börjar menstruera finns 400 000 ägg kvar. Därefter minskar äggreserven i takt med att kvinnan åldras, när hon når klimakteriet finns cirka 1000 ägg kvar. 

Kan man ha ägglossning utan mens?

Ja, det är möjligt att få ägglossning även om du till exempel har oregelbunden eller utebliven mens. Ägglossningen kan komma när du minst anar det, även om du inte har menstruerat på ett tag. 

Kan man ha mens utan ägglossning?

Nej, man kan inte få mens utan ägglossning men man kan få en mellanblödning som liknar en menstruation. En menscykel utan ägglossning kallas för en anovulatorisk cykel. Under en anovulatorisk cykel kan du få en mellanblödning som lätt förväxlas med riktig mens. En mellanblödning är ofta lättare och kortare än en menstruationsblödning. 

Har man ägglossning när man är gravid?

Nej, man har inte ägglossning när man är gravid. Äggstockarna slutar vanligen att släppa ägg efter att en befruktning har skett. Det finns några få extrema fall där kvinnor fått ägglossning fast de redan varit gravida. Om en kvinna blir gravid när hon redan är gravid kallas fenomenet för superfetation, det är extremt ovanligt och inget de flesta behöver oroa sig för. 

När får man ägglossning efter missfall?

Hur lång tid det tar innan man får ägglossning igen efter missfall är individuellt. Vissa får ägglossning direkt efter missfallet och för andra kan det ta en månad eller längre. Det viktigaste efter ett missfall är att inte stressa kroppen. Om det dröjer innan din ägglossning kommer igång igen kan det vara ett tecken på att din kropp inte är redo att bli gravid igen. 

Om din ägglossning och menstruation inte har kommit tillbaka 3-4 månader efter missfallet kan det vara bra att undersöka om det finns något underliggande problem, till exempel en hormonell obalans som följd av missfallet. 

Efter ett missfall kan det vara lockande att försöka bli gravid igen direkt. Det går bra att försöka att bli gravid igen så snart din kropp och ditt psyke är redo. Om det uppstod några medicinska komplikationer i samband med missfallet behöver du såklart ta hänsyn till dem.

Det bästa sättet att kartlägga ägglossning efter missfall är att fortsätta mäta temperaturen på morgonen och hålla utkik efter fertilt sekret. 

När fäster ägget efter ägglossning?

Ägget brukar fästa i livmoderslemhinnan 6-8 dagar efter att ägglossning och befruktning ägt rum. När ägget har fäst börjar din kropp att producera graviditetshormoner. Vissa kan få en liten blödning när ägget fäster, men de flesta märker inte av det alls. Alla befruktade ägg fäster inte, om ägget inte fäster kommer du att fortsätta få din mens som vanligt.