akupressur punkter

Vad är akupressurpunkter bra för? Akupressur kan användas för att balansera hormoner, lindra migrän, främja matsmältningen, minska ångest, illamående och allergiska reaktioner. Här får du en lista med 10 akupressurpunkter som du själv kan massera för att optimera hälsan.

Vad är akupressurpunkter?

Akupressurpunkter är specifika punkter på hela kroppen där det enligt enligt traditionell kinesisk medicin (TCM) sägs finnas en koncentration av energi eller livskraft, känd som qi.

I akupressur används fingertopparna istället för nålar (som används i akupunktur) för att trycka och stimulera akupressurpunkterna på kroppen. Genom att applicera tryck på punkterna sägs det att blockeringar av qi kan lösas upp och energiflödet balanseras, vilket främjar hälsa.

Det finns hundratals punkter på kroppen som anses vara kopplade till olika organ, system och funktioner. Varje punkt har unika egenskaper och påverkan på kroppens energisystem enligt TCM.

Akupressur är en teknik som har använts i tusentals år som en alternativ och komplementär behandlingsmetod för att minska smärta, stress, ångest, förbättra blodcirkulationen och främja avslappning. 

Det är viktigt att notera att akupressur inte är vetenskapligt bevisad och inte ersätter medicinsk behandling, men många människor vittnar om att det gett dem lindring från olika hälsobesvär.

Om du är intresserad av att prova akupressur kan du söka dig till en akupressör, du kan också prova att massera de specifika punkterna på dig själv enligt beskrivningarna nedan.

En annan behandling som kan spela en viktig roll i att förbättra hälsan är lymfmassage. Hälsofördelarna med lymfmassage är många, till exempel minskad svullnad, starkare immunförsvar och minskade stressnivåer. Om du lär dig rätt tekniken kan du göra lymfmassage hemma på dig själv.

Vad är meridianer?

Begreppet meridianer kommer från traditionell kinesisk medicin. Enligt TCM är meridianer osynliga energikanaler eller banor som transporterar livsenergi, kallad qi, genom kroppen. Qi anses vara den vitala livskraften som är nödvändig för att upprätthålla hälsa och välbefinnande.

Det finns tolv huvudmeridianer i kroppen och varje meridian är kopplad till ett specifikt organ eller system. Varje meridian är också uppdelad i två delar, en på varje sida av kroppen, vilket ger totalt 24 meridianer.

Enligt TCM flödar qi genom de här meridianerna och ett välbalanserad flöde av qi anses vara avgörande för god hälsa. Om det uppstår blockeringar eller obalanser i qi-flödet längs meridianerna kan det leda till hälsoproblem och sjukdomar.

Akupunktur och akupressur är två metoder inom TCM som syftar till att påverka qi-flödet genom att stimulera specifika akupunkturpunkter på meridianerna. Genom att använda nålar eller tryck på olika punkter kan man enligt TCM lösa upp blockeringar, balansera energiflödet och förbättra den allmänna hälsan.

10 akupressurpunkter som du kan massera själv för lindra hälsoproblem 

Det går utmärkt att massera akupressurpunkter själv hemma. Applicera ett fast tryck med hjälp av tummen, pekfingret eller båda fingrarna. Massera varje punkt i cirkulära rörelser i cirka 1-2 minuter eller längre om du känner att det behövs. Andas djupt och slappna av under massagen för att förstärka den avslappnande effekten.

Om du har allvarliga hälsoproblem eller är osäker på om akupressur är lämplig för dig bör du rådfråga en läkare eller en akupressör.

1. Yintang – tredje ögat

Yintang, även känd som tredje ögat, hittar du mellan ögonbrynen, precis där näsbenet möter pannan. Det kallas tredje ögat eftersom det ligger på en punkt där många människor har en känsla av ett fiktivt öga. Du kan massera den här punkten för att lindra huvudvärk, förbättra koncentration, minska stress och ångest. 

2. Hegu 

Hegu är en kraftfull punkt som ligger mellan tummen och pekfingret på handen. Den används ofta för att underlätta vid huvudvärk, migrän tandvärk, smärta i ansikte och käkar. 

3. Neiguan 

Neiguan är en punkt på underarmen, två fingrar från handledens veck. Den används ofta för att dämpa illamående, ångest, kräkningar och bröstsmärta.

4. Zusanli 

Punkten finns på underbenet, fyra fingrar under knäet på utsidan av benet. Zusanli används för att öka energi, förbättra matsmältningen och stärka immunförsvaret.

5. Taichong 

Du hittar Taichong på foten, mellan stortån och tån bredvid, där senorna är synliga. Bra för att minska huvudvärk, stress, sömnlöshet och mensrelaterade problem.

6. Fengchi 

Fengchi finns på bakhuvudet, där nacken möter skallen. Massera den för att dämpa huvudvärk, migrän, spänningar i nacke och axlar.

7. Baihui 

På huvudets mitt hittar du Baihui, där en linje kan dras från öra till öra. Bra för att dämpa stress, ångest, sömnproblem och förbättra mentalt fokus.

8. Shanzhong 

Beläget mitt på bröstbenet, i linje med bröstvårtorna finns Shanzhong. Massera med fördel när du vill dämpa ångest, hosta, andningsproblem och förbättra hjärthälsan.

9. Sanyinjiao 

Sanyinjiao finns på underbenet, fyra fingrar ovanför ankeln på insidan av benet. Punkten är viktig för att balansera hormoner, minska menstruationsbesvär och förbättra sömnen.

10. Zhongwan 

Genom att massera Zhongwan kan du förbättra matsmältningen och minska magont. Du hittar den på på magen, cirka fyra fingrar ovanför naveln. 

Vilka är fördelarna med akupressur?

 • Smärtlindring: Akupressur kan hjälpa till att minska smärta genom att stimulera specifika punkter på kroppen, vilket kan frigöra endorfiner (kroppens naturliga smärtlindringshormoner) och förbättra blodcirkulation.
 • Stressreduktion: Använd akupressur för att minska stress och ångest genom att främja avslappning och balans i kroppens energiflöde.
 • Förbättrad sömn: Många människor upplever att akupressur kan hjälpa till att förbättra sömnkvaliteten genom att minska spänningar och främja avkoppling.
 • Ökad energi: Genom att man stimulerar energiflödet i kroppen kan akupressur ge en känsla av ökad vitalitet och energi.
 • Förbättrad matsmältning: Akupressur kan hjälpa till att förbättra matsmältningen genom att minska stress och spänningar som kan påverka matsmältningssystemet negativt.
 • Stärkt immunförsvar: Ett balanserat energiflöde anses främja en sund kropp, vilket kan hjälpa till att stärka immunförsvaret.
 • Lindring av huvudvärk och migrän: Akupressur kan vara effektivt för att minska huvudvärk och migrän genom att minska muskelspänningar och förbättra blodcirkulationen i huvudet och nacken.
 • Främjande av kroppens självläkningsförmåga: Genom att påverka energiflödet i kroppen kan akupressur stimulera kroppens naturliga självläkningsförmåga och främja helande.
 • Illamående och kräkningar: Punkterna på handleden kan användas för att lindra illamående och kräkningar, särskilt hos personer som genomgår kemoterapi eller lider av morgonillamående under graviditeten.
 • Hormonella obalanser: Akupressur kan användas för att balansera hormonerna och dämpa symtom som PMS, klimakteriebesvär och fertilitetsproblem.
 • Allergier: Vissa människor upplever lättnad från allergiska reaktioner genom akupressur på specifika punkter i ansiktet och området runt näsan.
 • Andningsproblem: Akupressur kan bidra till att förbättra andningsfunktionen och dämpa symtom på astma och andra andningsproblem.
 • Ryggsmärtor: Genom att lindra muskelspänningar och förbättra blodcirkulationen kan akupressur vara till hjälp för ryggsmärtor och stelhet.

Vad är skillnaden mellan akupressur och massage?

Akupressur kommer ursprungligen från traditionell kinesisk medicin och bygger på idén om att kroppen har energikanaler (meridianer) genom vilka livsenergi (qi) flödar. Genom att stimulera specifika punkter längs dessa meridianer kan man balansera energiflödet och främja hälsa. 

Massage däremot, har sina rötter i olika kulturer och har utvecklats oberoende av TCM. Målet med massage är att mjuka upp musklerna genom tryck, knådning, strykning och andra tekniker.

Under akupressuren behåller vanligtvis klienten sina kläder på, eftersom tryckpunkterna kan nås genom kläderna. I massage är det vanligt att klienten är avklädd eller täckt med en handduk och att massagen utförs direkt på huden med hjälp av oljor.