Äggdiet

Funderar du på att testa äggfasta? Äggfasta, eller äggdiet som det också kallas, används framförallt i LCHF-kretsar för att boosta viktminskning. Här får du veta hur länge en äggfasta pågår, vad du ska äta och vilka resultat du kan förvänta dig.  

Vad är äggfasta?

Äggfasta innebär att man under en begränsad period äter mestadels ägg, med inslag av små mängder smör och ost. Ett annat ord för äggfasta är äggdiet, vissa kallar det också att “äggbanta”. Målet med äggfasta är att gå ner i vikt genom att drastiskt minska på kolhydraterna.

Äggdieten kan vara hjälpsamt för att komma över en viktplatå eller ge kroppen en omstart efter en period med mindre hälsosamma kostval. Den är framförallt populärt bland personer som redan äter LCHF eller någon form av lågkolhydratkost.

Det är lättare att genomföra en äggfasta om kroppen redan är i fettdrift (det vill säga, använder sig av fett som bränsle istället för kolhydrater). Om du äter en kost som påminner mer om till exempel tallriksmodellen kan det ta ett tag för din kropp att vänja sig vid avsaknaden av kolhydrater. 

Typisk meny under en dag med äggfasta:

  • Frukost – 3-4 kokta ägg blandat med 20 g smör
  • Lunch – omelett på 3-4 ägg, 20 g smör och 30 g ost
  • Middag – 3-4 ägg stekta i 20 g smör
  • Mellanmål – 30 g ost i form av ostrullar 

Hur länge ska man äggfasta?

Ett vanligt upplägg är att man genomför äggfastan under 15 dagar, men delar upp det i tre olika faser. Du börjar med en fem dagars äggfasta, där du endast äter ägg, smör och ost. Därefter äter du strikt LCHF (max 10 g kolhydrater per dag) i fem dagar innan du avslutar med fem dagars äggfasta.

Detta upplägg kallas 5+5+5 eller äggfasta LCHF boost. Du kan självklart anpassa äggdieten så att den passar dina behov. Vissa väljer till exempel att korta ner den till 3+3+3. 

Du väljer själv hur länge du vill äggfasta, om du vill göra det under en kortare period eller på utspridda dagar. Rekommendationen är att inte äggfasta längre än fem sammanhängande dagar. 

Äggfasta kan hjälpa till att kickstarta din viktresa, men om du vill gå ner 10 kg eller mer är det extra viktigt att också göra långsiktiga livsstilsförändringar som håller i längden.

Vad äter man under en äggdiet?

Under en äggfasta äter man ägg, smör och ost. Hur mycket du väljer att äta under äggfastan är individuellt. De flesta äter cirka tre ägg och 20 g smör per måltid, 2-4 gånger om dagen. Det blir sammanlagt 6-12 ägg och 40-60 g smör per dag. Den som vill lägger till ett par skivor ost (max 210 g ost per dag). 

Kom ihåg att dricka rikligt med vatten under äggdieten, vatten kan hjälpa din viktnedgång. Vissa väljer att pressa citronsaft i vattnet för att få i sig c-vitamin. Kryddor, kaffe och te är också tillåtet.

5 enkla recept för äggfasta:

  • Äggsallad, hacka kokta ägg och blanda med smör
  • Äggmackor, stek ägg i smör, stapla på varandra och varva med ostskivor
  • Omelett, gör en omelett på ägg och smör, med eller utan ost
  • Äggröra med eller utan nyttiga ostar
  • Ostrullar, rulla ihop hushållsost till rullar och ät som snacks

Vilka resultat kan man förvänta sig av en äggdiet?

Det är omöjligt att svara på exakt vilka resultat just du kommer att få av äggfasta. Många lyckas att gå ner i vikt med äggdieten, men viktnedgång är aldrig en garanti.

Vi har alla unika förutsättningar när det kommer till viktnedgång. Faktorer som till exempel sköldkörtelproblematik, stress och en bakgrund av jojobantning kan göra det svårare att gå ner i vikt.

Äggfasta kan vara ett effektivt sätt att kickstarta viktnedgång, speciellt för personer som redan äter lågkolhydratkost och är i fettdrift. Genom att bara äta ägg, smör och ost under en period begränsas drastiskt konsumtionen av kolhydrater. Detta sänker insulin och blodsocker, vilket ofta (men inte alltid) leder till viktnedgång. Ägg, smör och ost innehåller mycket lite kolhydrater.

Dagliga promenader kan främja din viktnedgång, men undvik tunga träningspass under äggfastan.

Den som äggfastar får även i sig en begränsad mängd kalorier per dag, vilket kan orsaka viktnedgång. Längre perioder av kaloriunderskott kan leda till långsammare ämnesomsättning över tid. Det är inte rekommenderat att äggfasta eller leva på kaloriunderskott under längre perioder. 

Är det farligt att äggfasta?

Nej, det är inte direkt farligt att äggfasta. De flesta friska individer klarar av att äggfasta under några dagar utan problem. Ägg är ett näringstätt livsmedel som innehåller gott om nyttiga fetter, vitaminer och mineraler. Vissa får fantastiska resultat av att äggfasta, andra mår rent av dåligt av det.

En fördel med äggfasta är att det är mättande och enkelt att bara äta ägg under några dagar. Men det finns också nackdelar med äggdieten. Många personer har en överkänslighet mot just ägg. Det betyder inte att de är allergiska mot ägg. Du kan vara överkänslig mot ägg, eller andra livsmedel, utan att veta om det.

Det är ofta först när man utesluter livsmedlet (eller börjar konsumera stora mängder av det) som man märker av att något inte står rätt till. Om du har en överkänslighet mot ägg och går på en äggdiet i 5 eller 14 dagar kommer du troligen inte att må särskilt bra. 

Vilken diet som helst kan bli farlig om den tillämpas alltför extremt. Det är ingen bra idé att försöka “äggbanta” under en längre period. Äggfasta är ett verktyg för den som vill ge sin kropp en omstart, men det är ingen långsiktig lösning.

Om du planerar att göra en äggfasta är det viktigt att du också har en plan för hur din kosthållning ska se ut efteråt. Den som vill gå ner i vikt och stanna där behöver göra långsiktiga livsstilsförändringar.

Hur många ägg kan man äta per dag?

De absolut flesta personer kan äta ett par ägg varje dag utan att det påverkar dem negativt. I LCHF-kretsar är det inte ovanligt att äta allt mellan 2-10 ägg om dagen.

Under en äggfasta äter man cirka 9-12 ägg om dagen, men det är också under en begränsad period. Det är inte direkt farligt att äta 10 ägg om dagen vid ett par tillfällen, men långsiktigt är det bra med variation.

En studie i Korea visade att 2-7 ägg i veckan hjälpte till att minska risken för metabolt syndrom (insulinresistens) hos vuxna individer.

Förr trodde att man att ägg orsakade höga kolesterolnivåer och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, men det har motbevisats i flera studier. För många leder en stor konsumtion av ägg till att kroppen producerar mindre av sitt egna kolesterol, vilket stabiliserar kolesterolnivåerna.

Studier tyder även på att större delen av kolesterol som kommer från livsmedel (i det här fallet ägg) inte tas upp av kroppen.