Många ser det som en uppoffring att dra ner på kolhydraterna, men så behöver det inte vara! Lågkolhydratkost kan vara både gott, lättlagat och näringsrikt. Här hittar du en lista med 10 LCHF tillbehör istället för potatis, ris och pasta.
Vad kan man äta för tillbehör istället för potatis, pasta och ris?
Det vanligaste alternativet till kolhydrater brukar vara någon sorts grönsak, men det är inte alltid lätt att veta hur man ska tillaga grönsaker för att det ska bli både gott, nyttigt och mättande.
Om du har mycket vikt att förlora är LCHF-kost ett bra alternativ. Det är viktigt att ta det steg för steg, se långsiktigt på viktnedgången och ha realistiska förväntningar under en viktresa, särskilt om du ska gå ner 10 kg eller mer.
Här listar vi goda alternativ för dig som äter LCHF eller vill äta förre kolhydrater av någon annan anledning.
LCHF alternativ till pasta, ris och potatis: 10 saker du kan äta istället
1. Blomkålsris
Finns det ris utan kolhydrater? Nästan. Istället för ris kan du göra blomkålsris med lågt kolhydratsinnehåll. Du kan enkelt göra eget blomkålsris genom att riva blomkål grovt på ett rivjärn. Koka upp vatten med salt (och buljong om du vill) och lägg i den rivna blomkålen i vattnet i 5-10 sekunder.
Sila snabbt av och servera riset som ett kolhydratsnålt och nyttigt tillbehör. Ett annat alternativ är att steka den rivna blomkålen i smör (då blir texturen lite mer åt det krispiga hållet).
2. Zoodles
Zoodles (spagetti gjord på strimlor av zucchini) är ett bra alternativ till vanlig pasta om du äter LCHF-kost. Zucchini är lätt att tillaga och innehåller väldigt lite kolhydrater. Du gör zoodles genom att hyvla tunna remsor av zucchini, gärna med en mandolin.
Koka upp vatten med salt och lägg i den strimlade zucchinin i 5-10 sekunder. Häll av i durkslag och servera till köttfärssås eller liknande, istället för spagetti. En enkel rätt med färre kolhydrater som inte tar längre än cirka 10 minuter att tillaga!
Det finns LCHF-nudlar att köpa som är gjorda av konjaksrot och innehåller väldigt lite kolhydrater, men de är inte lika smakrika som hemgjorda zucchininudlar. När dina nudlar är gjorda hemma vet du exakt vad de innehåller och kan undvika onödiga tillsatser.
Ett annat alternativ är att snabbt steka zucchinistrimlorna i smör (det förhöjer smaken något). Zoodles är ett nyttigt alternativ till pasta. Du kan kompensera för avsaknaden av “riktig” pasta genom att riva på rikligt med parmesan och ringla över lite olivolja för extra smak.
Ett annat LCHF-alternativ till pasta är att göra en zucchinilasagne. Du använder ett vanligt lasagnerecept men byter ut lasagneplattorna mot skivad zucchini för minskad mängd kolhydrater.
Tänk på att zucchinin släpper ifrån sig mer vätska än klassiska lasagneplattor. För att undvika att lasagnen blir vattnig kan du göra en extra tjock bechamelsås. Du kan också salta zucchiniskivorna och lägga dem åt sidan en stund, saltet suger ut en del av vätskan ur zucchinin.
3. Auberginegratäng
Saknar du potatisgratängen? Ersätt den med en auberginegratäng som moussaka eller melanzane alla parmigiana.
Det blir inte samma sak, men ändå ett värdigt alternativ till potatis. Du kan servera auberginegratängen som en varmrätt eller som ett tillbehör istället för potatis och pasta.
Om du vill ha ett alternativ till kolhydrater som är mer likt en riktig potatisgratäng kan du göra en gratäng på rättika. Följ ett recept till en “vanlig” potatisgratäng men byt ut potatisen mot rättika.
Du kan också använda aubergine istället för pasta när du gör lasagne. Gör som med zucchinin. Skär i skivor, salta och låt ligga en stund. Därefter kan du använda aubergineskivorna som lasagneplattor. Det blir extra bra om du förgräddar auberginen i ugnen, toppat med lite olivolja.
4. Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett perfekt alternativ till potatis, det är faktiskt väldigt likt potatismos! Börja med att skära blomkål i bitar, koka i lättsaltat vatten, sila av och tillsätt smör. Mixa ihop allt med en stavmixer. Svårare än så behöver det inte vara att slänga ihop ett kolhydratsnålt mos som ersätter potatis.
Det går minst lika bra att byta ut blomkålen mot broccoli och göra ett grönt broccolimos! Både blomkål och broccoli innehåller lite kalorier så varför inte ösa på med lite extra smör, grädde och parmesan i moset?
5. Stekt vitkål
Underskatta inte vitkål, det blir supergott om du steker det i lite smör. Salta efter behag och servera som ett nyttigt tillbehör. Stekt vitkål funkar till exempel bra ihop med köttfärssås, som ett kolhydratsnålt alternativ till spaghetti eller tagliatelle.
6. Baconlindad sparris
En sommargrönsak som både gör sig bra grillad, stekt, ugnsbakad och kokad är sparrisen. Om du vill lyxa till det lite extra kan du linda in den i bacon och tillaga den i ugnen medan sparrisen kokar.
Riv över lite parmesan och du har ett perfekt alternativ till kolhydrater. Sparris kan såklart också ätas precis som den är, i en sallad eller som ett tillbehör istället för potatis. Du kan också prova att ersätta sparrisen med haricot verts eller vaxbönor istället! Välsmakande och perfekt för dig som följer en strikt diet med low carb high fat.
7. Coleslaw
Det är inte alls svårt att göra egen coleslaw. Perfekt att ta med istället för potatissallad till sommarens alla grillkvällar. Börja med att skiva vitkålen till tunna strimlor (gärna i en matberedare eller mandolin, men för hand funkar såklart också).
Blanda med lika delar majonnäs och creme fraiche. Smaksätt med salt, svartpeppar och dijonsenap efter behag. Det går minst lika bra att byta ut vitkålen mot rödkål eller spetskål för att variera olika sorters sallader.
8. Kålrotspommes
Har du svårt att vara utan pommes och klyftpotatis? Ingen fara. Du kan använda kålrot istället för potatisen! Skär kålrot i bitar (som klyftor eller pommes, beroende på vad du är ute efter), krydda med valfri smaksättning, häll på olivolja och rosta i ugnen. Om du skär kålroten i små bitar behöver det inte ta längre än cirka 20 minuter att tillaga den i ugnen. Ett annat alternativ är att fritera kålroten på samma sätt som du skulle gjort med vanliga pommes.
9. Gräddstuvad spenat
Spenat är ett bra alternativ till potatis, passar extra bra till fisk (framförallt lax), men funkar även till kyckling och kött. Det är lätt som en plätt att göra gräddstuvad spenat.
Stek spenat i smör, blanda ner grädde, salt och svartpeppar (vissa tillsätter även muskotnöt). Det går också bra att blanda ner creme fraiche, mjukost eller en kombination av allt. Testa dig fram!
10. Stekt brysselkål
Det är inte alls svårt att tillaga brysselkål. Du kan koka den, steka den i ugn eller stekpanna. Vårt tips är att koka den först och därefter steka i smör. Då blir den garanterat genomkokt och får samtidigt en krispig yta. Salta och strö över riven parmesan, perfekt som tillbehör istället för potatis.