honungsvatten

Det finns många hälsofördelar för den som dricker en kopp vatten med citron och honung direkt på morgonen på fastande mage. Här hittar du den information du behöver om drycken och 10 anledningar att dricka honungsvatten före dagens första måltid. Vi delar också med oss av ett enkelt recept på varmt honungsvatten med citron.  

Vad är honungsvatten med citron bra för?

1. Främjar matsmältningen

Innehållet i honungsvatten, kombinationen av honung och citron, kan underlätta matsmältningsbesvär på flera sätt. Citron har en mild laxerande effekt och kan hjälpa personer som lider av förstoppning.

Om du har problem med förstoppning kan du använda drycken före frukost för att få igång tarmen. Drick det gärna som dagens första dryck istället för kaffe.

Honungsvatten kan i sin tur bidra till att öka ditt vätskeintag, vilket är viktigt för en god matsmältning och för att undvika förstoppning. 

Citron är surt i smaken och kan bidra till att öka produktionen av magsyra. Tillräckliga nivåer av magsyra är viktigt för att bryta ner maten och smälta den effektivt. Citron innehåller också antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper som kan lugna irritation i matsmältningskanalen.

2. Stärker immunförsvaret

Citron är rikt på c-vitamin, en kraftull antioxidant som hjälper till att stärka immunförsvaret genom att bekämpa skadliga fria radikaler och skydda cellerna mot oxidativ stress.

Honung har naturliga antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som är viktiga för att bekämpa bakterier. Vissa studier har visat att honung också kan reducera inflammation, vilket kan vara fördelaktigt för immunförsvaret. Kronisk inflammation kan försvaga immunsystemet och göra kroppen mer mottaglig för sjukdomar.

Det är viktigt att komma ihåg att vatten med honung och citron inte är en mirakelkur för att förebygga sjukdomar, men det kan vara en del av en hälsosam livsstil som bidrar till att stärka immunförsvaret.

För att upprätthålla ett starkt immunsystem är det också viktigt att äta en balanserad kost, motionera regelbundet, få tillräckligt med sömn och hantera stress på ett hälsosamt sätt.

Citron är inte den enda frukten som stärker immunförsvaret, andra frukter med högt c-vitamin-innehåll är kiwi, apelsin, jordgubbar och den nyttiga ananasen.

3. Ökar avgiftningen i kroppen

Många använder citron för att naturligt rena kroppen från gifter. Citron innehåller antioxidanter och c-vitamin som kan hjälpa till att stimulera leverns funktion. En frisk och effektiv lever är avgörande för avgiftning av kroppen. Citron kan underlätta för levern att neutralisera och bryta ner toxiner i kroppen. 

En annan hälsofördel med citron är att det kan öka urinproduktionen, vilket hjälper till att eliminera avfallsprodukter och gifter genom urinen.

Citron kan också främja stimulering av lymfsystemet. Lymfsystemet är en viktig del av kroppens avgiftningsprocess, då det hjälper till att transportera bort avfall och toxiner från kroppens vävnader. Ett tips är att du blandar ner extra mycket citron i ditt honungsvatten om du vill ha en riktigt renande effekt. 

4. Kan ge dig extra energi

Honung är rikt på naturliga sockerarter, som fruktos och glukos, vilket ger snabbt tillgängliga kolhydrater till kroppen. Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och att dricka honungsvatten kan ge en snabb energiboost när du behöver det som bäst.

Citron är rikt på c-vitamin som kan öka kroppens energinivåer genom att främja produktionen av karnitin, ett ämne som är viktigt för att omsätta fettsyror till energi. C-vitamin hjälper också till att minska trötthet och utmattning.

Honung och citron har dessutom naturliga antiinflammatoriska egenskaper som kan reducera inflammation, vilket kan hjälpa till att förbättra energinivåerna.

5. Lindrar hosta och förkylning

De flesta har nog någon gång fått rekommenderat att dricka vatten med honung och citron när de varit förkylda eller haft hosta. Honung har naturligt slemlösande egenskaper som kan lösa upp slem i halsen och luftvägarna. Det kan göra det lättare att hosta upp slem och rensa luftvägarna.

Både honung och citron har naturliga antibakteriella egenskaper som kan bekämpa bakterier som orsakar till exempel förkylning. Vatten med honung och citron kan hålla slemhinnorna i halsen fuktiga, vilket kan minska hosta och irritation. 

6. Förbättrar hudens hälsa

C-vitaminen i citron stimulerar produktionen av kollagen, ett protein som är viktigt för hudens elasticitet och ungdomliga utseende. Både honung och citron har naturliga antiinflammatoriska egenskaper som kan minska inflammation i huden, till exempel vid akne eller andra hudproblem.

De innehåller också antioxidanter som kan bekämpa fria radikaler och skydda huden från skador orsakade av miljöfaktorer som till exempel UV-strålning.

7. Hjälper vid uringvägsinfektion

Honungsvatten med citron kan vara fördelaktigt vid urinvägsinfektion, bland annat på grund av de naturligt antibakteriella egenskaperna och förmågan att öka vätskeintaget. 

Vid urinvägsinfektion är det viktigt att dricka mycket vatten för att spola ut bakterier från urinvägarna. Drycken är välsmakande och kan uppmuntra till ökat intag av välbehövlig vätska.

Citroner är rika på c-vitamin, vilket kan stärka immunförsvaret och hjälpa kroppen att bekämpa infektioner, inklusive urinvägsinfektioner. De innehåller även antioxidanter som kan bidra till att reducera inflammationen i urinvägarna, vilket kan lindra smärta och obehag i samband med urinvägsinfektion.

Det är viktigt att komma ihåg att vatten med honung och citron inte ersätter konventionell medicinsk behandling för urinvägsinfektioner. Om du misstänker att du har en urinvägsinfektion bör du kontakta din läkare för korrekt diagnos och behandling.

Den goda drycken kan vara en kompletterande åtgärd för att stödja behandlingen, men det bör inte användas som det enda sättet att hantera en urinvägsinfektion.

8. Förbättrar sömnen

Citronens lugnande egenskaper kan underlätta insomnandet och förbättra sömnkvaliteten. Honung innehåller naturligt socker som kan öka nivåerna av hormonet serotonin i hjärnan, vilket kan lindra stress och hjälpa dig somna.

Det innehåller också aminosyran tryptofan, som är känt för att lugna kroppen och dämpa ångest. Genom att öka nivåerna av serotonin och tryptofan kan honungsvatten göra det lättare att somna.

Citronens lugnande doft och antiinflammatoriska egenskaper kan bidra till att minska nattliga störningar som hosta eller andningsbesvär, som annars kan störa sömnen.

9. Kan bidra till viktminskning

Honung har en naturligt söt smak och kan vara ett hälsosammare alternativ till raffinerat socker. Genom att dricka honungsvatten kan du stilla ditt sötsug på ett mer hälsosamt sätt och reducera intaget av onyttiga sötsaker som godis, glass eller kakor. Det kan vara hjälpsamt för dig som vill gå ner i vikt.

Drycken kan också underlätta för att behålla vätskebalansen i kroppen. Ibland misstolkas törst som hunger, vilket gör att vi överäter när vi egentligen borde dricka något. Honungsvatten är ett välsmakande sätt att få i sig tillräckligt med vätska och minska risken för överätning.

10. Upprätthåller god vätskebalans 

Citronvatten med honung kan bidra till att behålla en optimal vätskebalans i kroppen och förhindra uttorkning. 

För vissa personer kan det vara svårt att dricka tillräckligt med vanligt vatten på grund av den neutrala smaken. Genom att tillsätta lite honung och citron i vattnet blir det mer aptitligt, vilket kan göra det lättare att dricka mer vatten under dagen. 

Honung och citron innehåller också elektrolyter som kan underlätta vid återhämtningen efter träning eller annan aktivitet genom att återställa vätskebalansen i kroppen.

Är flytande eller fast honung bäst?

Fast honung är det allra bästa alternativet eftersom den är mer naturlig. Den fasta honungen genomgår nämligen inte samma filtreringsprocess som flytande honung, det gör att fast honung kan behålla mer av sina naturliga näringsämnen. 

När du köper honungen ska du alltid välja den renaste formen du kan hitta. Leta efter en ekologisk och svensk honung av god kvalitet, läs noga på burken så att du inte blir lurad. Honungen ska helst komma från svenska bin och inte vara importerad från en biodling i något annat land. 

Det kan vara stor skillnad på olika sorters honung både när det kommer till smak, näringsvärde och pris, så välj din honung med omsorg. 

Vad händer med honung i varmt vatten?

Om honung blandas med vatten som är för varmt kan det förstöra en del av honungens naturliga näringsämnen. För att bevara de hälsofrämjande egenskaperna är det bäst att inte blanda honungen med vatten vars temperatur överstiger 40-45 °C. Du kan låta vattnet svalna lite innan du tillsätter honungen för att vara på den säkra sidan, vattnet ska vara lite ljummet. 

Är det bra att äta honung varje dag?

För de flesta går det bra att äta lite honung varje dag. Honung innehåller många vitaminer och mineraler som främjar hälsan. Hur mycket honung just din kropp tål kan variera beroende på faktorer som till exempel sjukdomar och allergier. Tänk på att honung ska konsumeras i måttliga mängder som en del av en balanserad kost. 

Honung kan tillföra viktiga näringsämnen och har ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att det inte orsakar en snabb ökning av blodsockernivåerna. 

Hur som helst kan det fortfarande påverka blodsockret och om du har diabetes eller liknande bör du vara försiktig med mängden honung du konsumerar. Rådfråga din läkare för individuella rekommendationer.

Vissa personer kan vara allergiska mot honung eller uppleva magbesvär vid överkonsumtion. Om du är allergisk mot bin, pollen eller andra biprodukter ska du undvika honung. 

Barn under 3 år ska inte konsumera honung. 

Hur gör man varmt honungsvatten?

Här delar vi med oss av ett enkelt recept på honungsvatten som bara tar några minuter att göra. Du kan såklart anpassa ingredienserna efter dina egna smakpreferenser, om du vill ha det starkare eller svagare. Om du vill göra mycket honungsvatten på en gång kan du förvara det i kylen för framtida användning.  

Recept på varmt honungsvatten med citron

Ingredienser:

 • 1 kopp vatten
 • 1-2 teskedar honung 
 • Saften från en halv färsk citron 

Instruktioner:

 1. Värm upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det är varmt, men inte kokande. Målet är att ha varmt vatten, inte kokhett. Om vattnet är för varmt kan du låta det svalna innan du tillsätter honungen. 
 2. Häll det varma vattnet i en mugg eller kopp.
 3. Tillsätt 1-2 teskedar honung i det varma vattnet. Du kan justera mängden honung efter din personliga smak och önskad sötma.
 4. Klipp en citron på mitten och pressa saften från en halv citron i koppen med honungsvattnet. Rör om för att blanda väl. Om du ogillar den starka citronsmaken kan du istället skära upp 1-2 citronskivor som du lägger i vattnet, då blir smaken mildare. Det går också bra att utesluta citronen helt om det bara är honungens välgörande effekt du är ute efter. 
 5. Låt det varma honungsvattnet med citron svalna lite om det är för varmt att dricka direkt.
 6. Njut av ditt varma honungsvatten med citron!

Du kan även experimentera med att tillsätta andra ingredienser för att ge drycken ytterligare smak och hälsofördelar. Ett tips är att tillsätta ingefära, gurkmeja eller kanel. Drycken kan vara en skön start på dagen eller ett lugnande avslut på kvällen för att varva ner och förbereda dig för sömn.

Varför ska man dricka honungsvatten med citron?

 • Stärker immunförsvaret
 • Hjälper matsmältningen
 • Främjar kroppens avgiftning
 • Ger dig energi
 • Lindrar vid hosta och förkylning
 • Förbättrar hudhälsa
 • Hjälper vid urinvägsinfektion
 • Förbättrar sömn
 • Stödjer viktnedgång
 • Behåller vätskebalansen i kroppen