ananas nyttigt

Ananas innehåller många välgörande näringsämnen, som vitamin c, kalcium, bromelin och fosfor. Några hälsofördelar med ananas är att den kan främja matsmältningen, stärka immunsystemet och minska inflammationen i kroppen. Här hittar du en lista med 10 anledningar att göra ananasen till en del av din kost!

Kan man äta ananas varje dag?

Ja, det är vanligtvis säkert att äta ananas varje dag, så länge du inte har några specifika hälsoproblem eller allergier som kan påverkas negativt av att äta frukten. Ananas är en näringsrik frukt som innehåller nyttiga vitaminer, mineraler och fibrer.

Som med alla livsmedel är det viktigt att du äter ananas med måttlighet som en del av en balanserad kost, även om ananas är nyttigt innehåller frukten mycket socker. Överdriven konsumtion av ananas kan orsaka förhöjda blodsockernivåer. Personer med diabetes eller andra diagnoser relaterade till blodsockret bör särskilt undvika att äta för mycket ananas.

Det finns ingen fastställd rekommendation för exakt hur mycket ananas du kan äta per dag. För de flesta människor är en portion, cirka 0,5 dl, ananas per dag en rimlig mängd för att få hälsofördelarna utan att överdriva sockerintaget. 

Kom ihåg att rådfråga din läkare eller en legitimerad dietist om du har några hälsobesvär eller specifika kostbehov för att få individuella rekommendationer. Mängden ananas som är lämplig att äta per dag kan variera beroende på individuella faktorer som ålder, hälsotillstånd, livsstil och kostbehov. 

Generellt sett är ananas rik på näringsämnen och kan för de flesta inkluderas som en del av en hälsosam kost. Kombinera gärna ananasen med de andra näringsrika tropiska frukterna, som mango, papaya och melon. 

Är konserverad ananas på burk nyttigt?

Konserverad ananas på burk är inte lika nyttig som rå ananas. Många konserverade ananasprodukter innehåller tillsatt socker för att förbättra smaken och öka hållbarheten. 

När ananasen konserveras går också en stor del näringsämnen förlorade. Färsk ananas har en större mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter. Konserverade frukter innehåller också ofta konserveringsämnen och andra konstgjorda tillsatser.

Det absolut bästa från ett näringsperspektiv är såklart att äta rå ananas. Konserverad ananas på burk vara ett bekvämt alternativ till färsk ananas. Om möjligt, välj konserverad ananas utan tillsatt socker och konserveringsmedel.

Undvik att äta för mycket konserverad ananas. Det är bättre för hälsan att äta lite av det för att undvika stora mängder socker och tillsatser. 

3 enkla sätt att få i sig ananas:

 • Skär upp färsk ananas och ät den som den är
 • Toppa din yoghurt, keso eller chiapudding med ananas
 • Gör ananasjuice eller smoothie tillsammans med andra frukter som banan och kiwi

10 anledningar att äta ananas: viktiga näringsämnen, antioxidanter och hälsofördelar

1. Ananas innehåller bromelain som kan minska risken för cancer

Genom att äta ananas får du i dig enzymet bromelain som bland annat är känt för att vara antiinflammatoriskt och ha cancerförebyggande egenskaper. Studier har visat att bromelain på olika sätt både kan hjälpa till att både behandla och minska risken för cancer. 

Inflammation är en drivkraft bakom många cancerformer, kronisk inflammation kan skada celler och främja okontrollerad celldelning. Genom att verka antiinflammatoriskt i kroppen ska bromelain potentiellt kunna minska risken för att cancerceller utvecklas och sprids.

Bromelain fungerar också som en antioxidant. Antioxidanter bekämpar fria radikaler, som kan skada celler och DNA. Överdriven produktion av fria radikaler kan öka oxidativ stress i kroppen och främja cancerutveckling. Genom att neutralisera fria radikaler kan bromelain bidra till att skydda celler från skador och minska risken för cancer.

Enzymet har också visat sig kunna inducera apoptos, som är den programmerade celldöden i cancerceller. Apoptos är en viktig process som eliminerar skadade eller onormala celler i kroppen. Genom att främja apoptos kan bromelain hjälpa till att bromsa tumörtillväxt och förhindra att cancerceller sprids.

Det är viktigt att förstå att bromelain i ananas inte kan betraktas som en ensamstående behandling för cancer eller en mirakelkur för att förebygga sjukdomen. Studierna på bromelainets effekt på cancer är fortfarande i ett tidigt stadium och ny forskning behövs för att fastställa enzymets fulla potential. 

2. Ananas har enzymer som hjälper matsmältningen

Bromelain är också ett av de enzym i ananas som främjar matsmältningen. En viktig hälsofördel med bromelain är att det stimulerar nerbrytningen av proteiner i maten.

När proteiner bryts ner ordentligt, blir det lättare för kroppen att absorbera de näringsämnen som finns i maten. Det är viktigt för att säkerställa att vi får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler från kosten.

Genom att maten bryts ner mer effektivt kan det minska risken för att maten stannar kvar i magen och fermenterar, vilket kan orsaka obehag i form av gaser. Ananas kan också vara fungera som lindring av magont eller matsmältningsbesvär. De antiinflammatoriska egenskaperna i bromelain kan bidra till att lugna magen och minska obehag.

3. Ananas är laddad med vitamin c som stärker immunförsvaret

Ananas är en utmärkt källa till vitamin C som bland annat stärker immunförsvaret och hjälper kroppen bekämpa sjukdomar. C-vitamin fungerar som en antioxidant och hjälper till att neutralisera skadliga fria radikaler i kroppen.

Fria radikaler kan skada celler och DNA, vilket kan försvaga ditt immunförsvar. Genom att neutralisera fria radikaler hjälper C-vitamin till att skydda immunsystemets celler och stärka förmågan att bekämpa sjukdomar. 

C-vitamin spelar också en viktig roll i produktionen och funktionen av vita blodkroppar, som är en viktig del av immunsystemet. Vita blodkroppar är ansvariga för att bekämpa inkräktare som virus och bakterier. Genom att främja  produktion och funktion av de vita blodkropparna hjälper C-vitamin till att förbättra immunförsvarets förmåga att bekämpa infektioner. 

Du kanske har hört att ananas är bra för kollagenproduktionen? Det beror på att c-vitaminet i ananas kan stimulera produktionen av kollagen, vilket är en avgörande komponent för sårläkning.

Om kroppen inte har tillräckligt med C-vitamin kan sårläkning försämras, vilket kan öka risken för infektioner. Genom att se till att du får tillräckligt med C-vitamin, kan du främja snabbare sårläkning och stärka ditt immunförsvar mot potentiella infektioner.

4. Ananas innehåller enzymer som hjälper vid slemmig hosta

Visste du att ananas även kan fungera som slemlösande medel? Ananas har enzymer som kan hjälpa till att lösa upp slem i luftvägarna, till exempel vid hosta eller förkylning. Genom att göra slemmet mindre tjockt blir det lättare för kroppen att hosta upp det och rensa luftvägarna. Det kan vara särskilt användbart vid slemmig hosta, där slemmet fastnar i luftvägarna och orsakar besvär.

Ananas har även antiinflammatoriska egenskaper som kan minska inflammationen i luftvägarna. Vid slemmig hosta kan inflammationen förvärra slemproduktionen och göra hostan mer besvärlig. Genom att minska inflammationen kan bromelain bidra till att lindra symtomen och göra hostan mindre obehaglig.

Hosta kan vara ett sätt för kroppen att rensa irriterande partiklar eller slem från luftvägarna, men det kan också göra halsen irriterad och öm. Bromelain och andra enzymer i ananas kan bidra till att lindra irritation eller svullnad i halsen som orsakas av hostan.

Bromelain har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper som också kan hjälpa till att minska inflammation i bihålorna. Vid bihåleinflammation blir bihålorna inflammerade och fyllda med slem, vilket kan orsaka smärta och obehag. Genom att minska inflammationen kan bromelain bidra till att lindra svullnad och tryck i bihålorna.

5. Ananas har betakaroten som främjar god ögonhälsa

Betakarotenet i ananas kan hjälpa till att främja god ögonhälsa och synskärpa. När vi konsumerar betakaroten, omvandlas det till aktivt vitamin A i levern och andra vävnader som behöver vitaminen. Vitamin A är nödvändigt för en hälsosam syn, speciellt för att behålla starkt nattseende och synskärpa.

Betakaroten fungerar också som en antioxidant och kan skydda ögonens vävnader från skador orsakade av skadliga molekyler, så kallade fria radikaler. Fria radikaler kan skada ögonens celler och kan vara inblandade i utvecklingen av ögonsjukdomar. Genom att bekämpa fria radikaler kan betakaroten hjälpa till att skydda ögonens hälsa och främja en bättre syn.

6. Ananas har kalium som hjälper till att reglera blodtrycket

Ananas innehåller mineralet kalium som har en viktig roll när det gäller att reglera blodtrycket. Genom att bidra till en mer balanserad blodtrycksnivå kan kaliumet minska stressen på hjärtat. 

Ett högt blodtryck kan öka hjärtats arbete och belastning, vilket över tid kan påverka hjärtats hälsa negativt. Genom att reglera blodtrycket kan kalium bland annat bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Kaliumet har en avslappnande effekt på blodkärlen och hjälper till att vidga dem. När blodkärlen vidgas minskar motståndet i kärlen och blodet kan flöda mer fritt, vilket kan sänka blodtrycket.

Natrium och kalium är två mineraler som arbetar tillsammans för att reglera vätskebalansen i kroppen. Natrium tenderar att öka vätskeretentionen, vilket kan leda till ökat blodtryck. Kaliumet motverkar denna effekt genom att öka utsöndringen av natrium genom urinen, vilket hjälper till att balansera natriumnivåerna i kroppen och minska blodtrycket.

7. Ananas kan minska svullnad vid vätskeretention

Vätskeretention, även känt som ödem, är när kroppen håller kvar överflödig vätska i vävnaderna. Det kan leda till svullnad, särskilt i benen, fötterna och händerna. 

Ananas har naturliga ämnen med vätskedrivande egenskaper, vilket innebär att de kan öka urinproduktionen och hjälpa till att eliminera överflödig vätska från kroppen. Genom att öka urinproduktionen kan ananas bidra till att minska vätskeretention, lindra svullnad och obehag.

Som nämnt ovan har kalium i ananas en balanserande effekt på vätskenivåerna i kroppen. Kaliumet är ett viktigt mineral som hjälper till att reglera vätskebalansen genom att hjälpa njurarna att utsöndra överflödig natrium och vätska. Genom att ha en balanserad nivå av kaliumet i kroppen kan man hjälpa till att förhindra vätskeretention.

8. Ananas innehåller mangan som kan förhindra benskörhet

Mangan i ananas kan bidra till att förhindra benskörhet, även känt som osteoporos, och frakturer. En portion ananas ger dig mer än 70 % av det rekommenderade dagliga intaget av mangan. 

Genom att främja benvävnadens bildning och uppbyggnad kan mangan hjälpa till att förhindra förlust av benmassa, vilket minskar risken för benskörhet.

Mangan fungerar också som en antioxidant och hjälper till att skydda benvävnaden från skador orsakade av fria radikaler. Fria radikaler är skadliga molekyler som kan bidra till nedbrytning av benmassa. Genom att bekämpa fria radikaler skyddar mangan benvävnaden och bidrar till att bevara benmassa.

Utöver att främja benvävnadens bildning, hjälper mangan också till med produktionen av kollagen i leder och brosk. Det kan vara fördelaktigt för att stödja ledernas hälsa, samtidigt som det minskar risken för ledproblem, vilket ibland är förknippat med benskörhet.

9. Ananas har vitamin c som förbättrar hudhälsa

Vitamin C i ananas främjar kollagenproduktionen, vilket bidrar till en fastare och mer elastisk hud. Kollagen är viktigt för att hålla huden fast och ungdomlig. 

När vi åldras minskar kroppens naturliga produktion av kollagen, vilket kan leda till att huden blir slappare och utvecklar rynkor. Genom att konsumera vitamin C-rika livsmedel som ananas kan man bidra till att stimulera kollagenproduktionen och behålla fastheten i huden.

Fria radikaler är reaktiva molekyler som bildas som ett resultat av miljöfaktorer som solens UV-strålning, föroreningar och rökning. C-vitamin fungerar som en antioxidant och hjälper till att bekämpa fria radikaler som kan skada huden och bidra till åldrande.

De fria radikalerna kan bryta ner kollagen och elasticiteten i huden. Det leder i sin tur till förlust av fasthet och utveckling av rynkor. Genom att neutralisera fria radikaler hjälper c-vitamin till att skydda huden från skador och behålla elasticiteten.

UV-strålning från solen kan bryta ner kollagen och skada hudens celler, vilket leder till tidigt åldrande och pigmentförändringar. C-vitamin har också visat sig kunna minska effekterna av solskador på huden.

Genom att använda hudvårdsprodukter med c-vitamin, eller äta vitamin c-rika livsmedel som ananas, kan man ge huden extra skydd mot solskador och hjälpa till att bevara fastheten.

10. Ananas ger bra mättnadskänsla och stödjer viktminskning

Ananas har också betydande mängder kostfiber, vilket är bra för mättnadskänslan. Fiber tar längre tid att brytas ner i magen, vilket gör att man känner sig mättare längre tid efter att ha ätit ananas. Det kan minska frekvensen av mellanmål och överätning, vilket kan stödja viktminskning.

Ananas består av ungefär 85-90% vatten, vilket också hjälper till att fylla magen och ger en känsla av mättnad. Frukten har en naturligt söt smak, vilket kan göra den till ett hälsosammare alternativ när sötsuget är framme. Genom att välja ananas istället för processade sötsaker kan du minska intaget av raffinerat socker och öka näringsintaget. 

Enzymet bromelain i ananas har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att förbättra matsmältning. En bättre matsmältning kan främja viktminskning genom att kroppen bättre kan bryta ner och ta upp näringsämnen från maten.

Kom ihåg att ananas i sig inte kommer att leda till viktminskning. En hälsosam och balanserad kost tillsammans med regelbunden fysisk aktivitet är avgörande för att uppnå en hälsosam vikt, speciellt om du vill gå ner 10 kg eller mer.

Varför ska man äta ananas?

 • Minskar risken för cancer 
 • Förbättrar matsmältning
 • Stärker immunförsvaret
 • Fungerar som slemlösande medel vid hosta och förkylning
 • Stödjer god ögonhälsa och synskärpa
 • Hjälper till att reglera blodtrycket
 • Kan förhindra benskörhet och frakturer
 • Bidrar till en fastare hud
 • Håller dig mätt och främjar viktnedgång

Det är viktigt att notera att ananasens hälsoeffekter ofta är milda och inte ska överdrivas. Som med alla livsmedel ska man äta ananas i rimliga mängder, som en del av en balanserad kost. Om du har hälsoproblem ska du i först hand kontakta din läkare för råd och eventuell behandling.