Ost är inte bara gott, det innehåller också nyttigheter som kalcium, vitamin B12 och magnesium. Här får du veta varför ost är nyttigt och vilka som är de 10 nyttigaste ostarna.
Stämmer det att ost är nyttigt?
Ja, ost är nyttigt när det konsumeras i måttliga mängder och som en del av en balanserad kost. Osten innehåller flera näringsämnen som kroppen behöver för att fungera optimalt, som proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. Välj gärna ekologisk och svensk ost med så få tillsatser som möjligt.
Så länge din kropp mår bra av att äta ost kan du med andra ord fortsätta, personer som är allergiska eller känsliga mot ost bör såklart avstå.
Ost innehåller många nyttiga näringsämnen:
- Protein som är viktigt för muskeluppbyggnad och återhämtning
- Kalcium som stärker ben och tänder
- Vitamin B12 (och andra B-vitaminer), nödvändigt för produktion av röda blodkroppar och fungerande nervsystem
- Zink som är viktigt för immunförsvaret och för att stödja kroppens ämnesomsättning
- Vitamin A, särskilt ostar som med gul färg innehåller vitamin A, som är bra för synen, hudens hälsa och immunsystemet
- Vitamin K2, vissa ostar innehåller vitamin K2, som är viktigt för att stödja benhälsa och blodkoagulation
- Mineraler som fosfor, magnesium och zink, som är nödvändiga för till exempel benstyrka och energiomsättning
- Omättade fetter, speciellt ost gjord på komjölk från gräsätande djur innehåller det hjärtvänliga omättade fettet som kan ha fördelaktiga effekter på kolesterolnivåerna
Vilken ost är nyttigast? Här är 10 av de nyttigaste ostarna
1. Getost
Getost, till exempel chevre, är en mjuk och nyttig ost som tillverkas av getmjölk. Den innehåller vanligtvis mindre laktos än ostar gjorda på komjölk, vilket kan göra den lättare att tolerera för personer med laktosintolerans.
Vissa varianter av getost har lägre fettinnehåll jämfört med komjölksost, vilket kan vara ett bra alternativ för dem som vill minska sitt fettintag. Getost innehåller ofta mer av vissa näringsämnen, som järn och vissa B-vitaminer, i jämförelse med ost gjord på mjölk från en ko.
2. Ricotta
Ricotta är en mjukost som ursprungligen kommer från Italien, gjord av komjölk eller fårmjölk. Den tillverkas av vassle, som är en biprodukt från osttillverkningen, har en mild smak och en krämig konsistens.
Om ricotta görs av fårmjölk kan den ha lägre laktosinnehåll än om den görs av komjölk, vilket kan göra den mer tolererbar för personer med laktosintolerans.
Ricotta har en sammansättning av mjölkproteiner som kan vara lättare för vissa människor att smälta jämfört med andra ostar, fettinnehållet är också relativt lågt.
3. Keso
Keso, även känd som cottage cheese, är en färskost som tillverkas genom att ko-, get-, eller fårmjölk koaguleras med hjälp av mjölksyrabakterier och/eller löpe. Den är känd för sin korniga konsistens och milda smak.
Cottage cheese är en utmärkt källa till högkvalitativt protein, samtidigt som den har en generellt lägre fettprocent. Perfekt som mellanmål toppad med nötter, bär eller frukt!
4. Gouda
Gouda är en holländsk ost som tillverkas av komjölk och är uppkallad efter den nederländska staden Gouda. Vissa variationer av Goudaost, speciellt de lagrade varianterna, kan innehålla högre nivåer av vitamin K2, som är bra för benhälsa och hjärt-kärlsystemet.
Goudaosten är en bra källa till kalcium som stärker skelettet, den innehåller även antioxidanter som kan bidra till att bekämpa fria radikaler och minska oxidativ stress i kroppen.
5. Parmesan
Parmesan, eller Parmigiano Reggiano som den heter på italienska, tillverkas enligt strikta traditionella metoder. Den innehåller endast komjölk, löpe och salt, utan tillsatser eller konserveringsmedel. Osten jäser och mognar naturligt under lång tid, ofta i upp till två år.
Parmesan är en ost med låg laktoshalt, vilket kan vara ett fördelaktigt alternativ för personer med laktosintolerans. Den innehåller bland annat vitamin A, vitamin B12, zink och selen.
6. Fetaost
Fetaost tillverkas oftast av fårmjölk, vilket gör den till ett nyttigt alternativ för människor som är laktosintoleranta eller känsliga för komjölk.
Den har visat sig innehålla högre nivåer av konjugerade linolsyror (CLA) i jämförelse med ost från komjölk. CLA är en typ av fettsyra som har kopplats till olika hälsofördelar, inklusive minskad inflammation och förbättrad kroppssammansättning.
Fetaost har också en imponerande mängd av de hälsosamma omättade fettsyrorna som kan bidra till att minska det dåliga kolesterolet (LDL-kolesterol) och öka det goda kolesterolet (HDL-kolesterol).
7. Mozzarella
Det finns två olika sorters mozzarella, den som tillverkas av komjölk och den som tillverkas av mjölk från vattenbuffel (buffelmozzarella). Ostsorten mozzarella innehåller mer kalcium än de flesta andra mjuka ostar, vilket är bra för att stärka benen och tänderna
Jämfört med många hårdare har mozzarella vanligtvis en lägre natriumhalt, vilket kan vara fördelaktigt för personer som behöver minska sitt natriumintag av hälsoskäl.
8. Cheddar
Äkta cheddarost har en karakteristisk orange färg som kommer från naturliga färgämnen och en kraftfull smak som gör den utmärkt som smaksättare i olika rätter eller god som den är på en ostbricka.
Cheddarost har visat sig vara en bra källa till vitamin K2, som bland annat har kopplats till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Den är också rik på aminosyror, vilket gör den till en kvalitativ proteinkälla och en viktig komponent i en näringsrik kost.
9. Brie
Brie är en populär delikatessost som har en självklar plats på ostbrickan. Jämfört med andra ostar har brie en något högre vattenhalt, vilket bidrar till den krämiga konsistensen och gör smakupplevelsen extra lyxig.
Den innehåller mer kalium än många andra ostar, vilket bland annat är viktigt för att reglera blodtrycket. Brieost är också en källa till vitamin B12 som är viktigt för nervsystemet och bildandet av röda blodkroppar.
10. Gruyère
Gruyèreost kommer ursprungligen från regionen Gruyères i Schweiz och har fått sitt namn efter platsen. Den tillverkas huvudsakligen av komjölk och är en omtyckt hårdost. Tillverkningsmetoden för Gruyère är traditionell och har anor från flera hundra år tillbaka.
Gruyère har ett högre innehåll av aminosyran tryptofan jämfört med många andra ostar. Tryptofan behövs för att hjärnan ska kunna producera serotonin, en signalsubstans i hjärnan som bidrar till att reglera humör och sömn. Serotonin spelar en nyckelroll för att reglera stämningar och kan bidra till att förbättra känslan av välbefinnande och lycka.
Är ost med låg fetthalt nyttigare?
Ost med lägre fetthalt behöver inte nödvändigtvis vara ett nyttigare alternativ. Magra ostar innehåller mindre mättat fett och kalorier, vilket kan vara fördelaktigt om du vill dra ner på kaloriintaget eller behöver undvika mättat fett av hälsoskäl.
Nackdelen med ostar med låg fettprocent är att de kan vara mindre smakrika och krämiga. De innehåller dessutom ofta tillsatser eller socker för att förbättra ostens smak och textur.
Magra ostar är inte alltid det bästa alternativet om du vill gå ner i vikt. Vissa dieter, till exempel LCHF, keto och äggfasta, förespråkar snarare att man ska äta mer fett för att gå ner i vikt.
Fördelen med att äta fullfeta livsmedel, som feta ostar, är att man håller blodsockret stabilt och får känna sig mätt. Nackdelen med att äta mindre fett, till exempel magra ostar, är att det är mindre mättande, vilket kan leda till att man äter mer för att känna sig tillfredsställd.
Det finns både mättat och omättat fett i ost. Ostar som är gjorda på mjölken från gräsätande djur innehåller mer av de omättade fetteterna, som är hjärtvänliga och har fördelaktiga effekter på kolesterolnivåerna.
Idag finns det studier som ifrågasätter tidigare antaganden om det mättade fettets negativa effekter på kolesterolnivåer och hjärthälsa. Forskningen har visat att det mättade fettet inte nödvändigtvis är onyttigt eller farligt i sig själv, som man länge trodde att det var.
Det är fortfarande bra att vara lite försiktig med att överkonsumera livsmedel med mättat fett, precis som med allt annat är det aldrig bra med för mycket av det goda.
I slutändan är det viktigaste att hitta en bra balans. Ostar med högt fettinnehåll kan ge goda hälsoeffekter när de konsumeras i måttliga mängder. Om du är osäker på hur ost passar in i din kost, rådfråga en dietist eller läkare för individuella råd.
Magra ostar:
- Keso, en färskost med låg fettprocent och högt proteininnehåll. Passar bra som pålägg, i sallader eller som mellanmål.
- Ricottaost har en mild smak och innehåller vanligtvis låg fettprocent jämfört med andra ostar. Används ofta i italienska rätter som lasagne eller fyllda pastarätter.
- Kvarg är en färskost med låg fettprocent och högt proteininnehåll. Liknar keso men har en slätare konsistens och är populär som mellanmål eller som ingrediens i smoothies.
- Fetaost, som kommer från Grekland, har en karaktäristiskt salt smak och relativt låg fetthalt. Används ofta i sallader och grekiska rätter.
Är ost en bra källa till protein?
Ja, ost är en utmärkt källa till protein, som är ett viktigt näringsämne för att bygga muskler, reparera vävnader och stödja olika kroppsfunktioner.
Proteinhalten i ost varierar beroende på osttypen, men de flesta ostar innehåller en betydande mängd protein. Hårda ostar, som exempelvis parmesan, cheddar och gouda, innehåller oftast mer protein än mjukare ostar.
Ostar som innehåller mycket protein:
- Parmesanost: 28 gram protein per 100 g
- Cheddarost: 25 gram protein per 100 g
- Mozzarellaost: 22 gram protein per 100 g
- Fetaost: 14 gram protein per 100 g
- Keso: 11 gram protein per 100 g
Kan laktosintoleranta äta ost?
Personer som är laktosintoleranta har svårt att bryta ner och smälta laktos, som är sockret som finns naturligt i mejeriprodukter, inklusive ost. Det finns ostar som innehåller mycket låga halter av laktos och kan tolereras bättre av personer med laktosintolerans.
Hårdost som cheddar, parmesan och gouda har låga laktoshalter eftersom det mesta av laktosen bryts ner under osttillverkningen. Lagrade ostar, som parmesanost, kan ha ännu lägre laktoshalter eftersom laktosen fortsätter att brytas ner under lagringen.
Hur bra just du tolererar laktos och ost är individuellt. Det finns personer med laktosintolerans som inte heller klarar av att äta ostar med låg laktoshalt.
Nyttiga ostar: 10 ostar med goda hälsoeffekter
- Chevre
- Ricotta
- Keso
- Gouda
- Parmesan
- Fetaost
- Mozzarella
- Cheddar
- Brie
- Gruyère