havregrynsgröt nyttigt

Är havregrynsgröt en nyttig frukost? Javisst, havregrynsgröt är nyttigt, billigt och smakar bra. Här får du veta varför det är bra att äta gröt på morgonen, du får också 3 goda recept på olika varianter av havregrynsgröt. 

Är havregrynsgröt bra?

Ja, havregrynsgröt ger dig en bra start på dagen och är nyttigt för de absolut flesta. Du kan göra gröten mer eller mindre nyttig beroende på vad du lägger i den. Det är till exempel bättre att tillsätta kanel, frukt, bär, nötter eller fröer till gröten, än sylt med socker och tillsatser. 

Havregrynsgröt innehåller flera näringsämnen som mangan, fosfor, magnesium, järn, zink, B-vitaminer och antioxidanter. Grynen är en källa till långsamma kolhydrater, som bryts ner långsamt i kroppen och håller ditt blodsocker stabilt. Den höga halten av fibrer i havregryn kan främja en hälsosam tarmfunktion och minska risken för förstoppning.

Havregryn är glutenfria, men de kan innehålla spår av gluten från skörden eller tillagningsprocessen. För personer med glutenintolerans finns det glutenfria havregryn. 

Du kan välja mellan havregryn med eller utan fullkorn. Havregryn med fullkorn är tillverkade av hela havrekärnor, har ett lägre glykemiskt index (GI) och något högre näringsinnehåll än vanliga havregryn. Många föredrar trots allt havregryn utan fullkorn, även kallade vanliga havregryn, eftersom koktiden är kortare och konsistensen mjukare. 

10 fördelar med gröt gjord på havregryn:

 • Fiberrik: Havregryn är en utmärkt källa till kostfiber, särskilt betaglukaner som visat sig minska kolesterol och stabilisera blodsockret.
 • Lågt GI-värde: Havregryn har ett lågt glykemiskt index (GI), vilket innebär att de bryts ner långsamt i kroppen och ger en gradvis ökning av blodsockernivån. 
 • Rik på vitaminer: Havregryn innehåller främst B-vitaminer som tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyra (B5) och vitamin B6. Dessutom finns det små mängder av vitamin E och folat i havregryn.
 • Mättande: Eftersom havregryn är fiberrika och innehåller långsamma kolhydrater tar det längre tid för kroppen att bryta ner dem. Det kan ge en längre mättnadskänsla och hjälpa till att kontrollera aptiten.
 • Lätt att variera: Havregrynsgröt kan varieras efter individuella smaker och preferenser. Du kan lägga till olika frukter, rostade nötter, frön eller mjölkprodukter för att variera smaken och näringsinnehållet. Se recept på de olika varianterna av havregrynsgröt längre ner. 
 • Bekämpar förstoppning: Det höga fiberinnehållet i havregryn hjälpa till att hålla igång tarmarna och minska risken för förstoppning.
 • Låg kostnad: Havregryn är relativt prisvärt och kan vara ett kostnadseffektivt alternativ för en näringsrik frukost eller mellanmål.
 • Innehåller mineraler: Havregryn innehåller mineraler som järn, magnesium, fosfor, kalium och zink. De stödjer bland annat syretransport, immunförsvar, muskelfunktion och benhälsa.
 • Källa till antioxidanter: Antioxidanten avenanthramid i havregryn kan hjälpa till att motverka skadliga fria radikaler i kroppen och minska inflammation. 
 • Viktminskning: Havregryn är mättande på grund av sitt höga innehåll av proteiner och fibrer. Det kan bidra till att minska hunger mellan måltider, vilket i sin tur kan vara fördelaktigt för viktminskning.

Hur nyttigt är havregrynsgröt till frukost?

En tallrik havregrynsgröt till frukost är nyttigt för de flesta, så länge man inte tillsätter onödigt socker och tillsatser i form av till exempel sylt. Havregrynsgröt kan vara en bra start på dagen om du istället tillsätter fett och protein. Om du bara äter gröten som den är, med sylt, russin eller äppelmos, kommer din kropp att få en sockerchock och blodsockret att stiga snabbt. 

Gröt tillagad på lättmjölk är varken särskilt näringsrikt eller mättande. Tillaga istället gärna gröten med fullfeta mejeriprodukter och blanda ner ett rått ägg när det fått svalna lite. Var inte orolig, ägget kommer inte att lämna någon smak. Toppa med bär, frön och nötter.

Hur ofta kan man äta havregrynsgröt?

För de flesta går det bra att äta havregrynsgröt till frukost varje dag, så länge man inte tillsätter onödigt socker. Det är inte ultimat att börja varje dag med en matsked sylt eller äppelmos, även om det kan vara gott att unna sig ibland. Tillsätt istället gärna nyttigt fett och protein till gröten. Om du blir trött på havre kan du variera med andra gryn, som korn, hirs eller quinoa. 

Är det bra att äta havregrynsgröt om man vill gå ner i vikt?

Havregrynsgröt kan vara fördelaktigt om du vill gå ner i vikt, men det beror helt på din kropp och hur den reagerar på havregryn. Vissa personer får till exempel ett starkt sötsug av att äta havregrynsgröt och mår bättre av att äta en frukost med lågt kolhydratinnehåll. 

Fördelen med havregryn för viktnedgång är att det är rikt på fiber och protein, vilket ger en mättande effekt och kan minska hungerkänslor. Genom att känna sig mätt längre kan man undvika överätning och onödiga kalorier mellan måltiderna. Om du håller dig mätt och belåten på havregrynsgröt kan det vara ett utmärkt alternativ för viktnedgång, om inte så är det bättre att byta ut gröten mot till exempel äggröra. 

Havregryn har ett lågt GI, vilket innebär att det inte skapar snabba blodsockersvängningar, så länge du inte toppar gröten med socker. Genom att stabilisera blodsockernivån kan du minska sötsuget och undvika överdriven aptit. 

Hur många kalorier och kolhydrater är det i en portion havregrynsgröt?

Kalori- och kolhydratinnehållet i en portion havregrynsgröt varierar beroende på storleken. Hur du tillagar gröten, till exempel med mjölk eller vatten, och vad du toppar den med kan också påverka. Här har vi gjort en generell uppskattning av hur många kalorier och kolhydrater som finns i en portion havregryn med vatten. 

En portion havregrynsgröt (ca 1 dl havregryn) med vatten innehåller ungefär:

 • 150-200 kalorier
 • 25-30 gram kolhydrater

3 nyttiga variationer av havregrynsgröt: goda recept för dig som vill äta gröt med havre

1. Frukostklassikern: vanlig havregrynsgröt med mjölk

havregrynsgröt nyttigt

Ingredienser för en portion:

 • 1 dl havregryn 
 • 2 dl vatten eller mjölk, du kan använda den typ av mjölk du föredrar, till exempel vanlig mjölk, mandelmjölk eller kokosmjölk
 • En nypa salt
 • Valfria tillbehör att toppa gröten med, exempelvis bär, nötter, keso, nötsmör, honung eller kanel

Instruktioner:

 1. Häll havregrynen i en kastrull och tillsätt vattnet eller mjölken
 2. Tillsätt en nypa salt
 3. Sätt kastrullen på spisen och koka upp innehållet under omrörning
 4. Sänk värmen och låt gröten sjuda på låg värme i ca 5-7 minuter. Rör om då och då för att undvika att gröten bränner fast i botten.
 5. Gröten är klar när den har fått önskad konsistens. Om du vill ha en krämigare gröt, kan du tillsätta mer vatten eller mjölk. Om du föredrar en fastare gröt, kan du koka den längre.
 6. Ta av kastrullen från värmen och låt gröten svalna något innan du serverar den
 7. Toppa gröten med dina favorittillbehör

Nu är din klassiska gröt med mjölk redo att avnjutas! Det är enkelt att anpassa receptet efter din smak och dina kostbehov. Experimentera gärna med olika smaksättningar och tillbehör. Vi gillar att tillsätta ett rått ägg i den färdiga gröten efter att den svalnat lite, det gör gröten krämigare och bidrar med extra protein. 

2. Overnight oats: blötlägg havregrynen över natten

havregrynsgröt nyttigt

Ingredienser för en portion:

 • 1 dl havregryn 
 • 1 dl valfri mjölk, kan vara vanlig mjölk, mandelmjölk, kokosmjölk eller annat
 • 1-2 tsk sötning, till exempel honung, lönnsirap, agavesirap eller liknande
 • 1/2 tsk vaniljpulver, valfritt, för extra smak
 • En nypa salt 
 • Valfria tillbehör, till exempel nötsmör, bär, nötter, frön eller kakaonibs

Instruktioner:

 1. Rör ihop havregryn, mjölk, sötning, vaniljextrakt och salt i en burk eller skål med lock
 2. Täck över behållaren med ett lock eller plastfolie och ställ den i kylskåpet i minst fyra timmar, men helst över natten
 3. Tillsätt valfria tillbehör för att ge gröten extra smak och textur
 4. På morgonen, ta ut behållaren från kylskåpet och rör om gröten för att få en jämn konsistens

Nu är din overnight oats färdig att serveras! Den kalla havregrynsgröten är krämig och redo att njutas utan att behöva kokas. Eftersom receptet är anpassningsbart kan du experimentera med olika smaker och ingredienser för att göra den precis så som du gillar det. Varför inte prova att tillsätta kakao och göra en over night oats med chokladsmak?

3. Baked oats: baka havregrynen i ugnen

Ingredienser för 6 portioner:

 • 4 dl havregryn 
 • 1 ägg
 • 5 dl valfri mjölk, kan vara vanlig mjölk, mandelmjölk eller annat 
 • 1 tsk naturlig sötning, från till exempel honung, lönnsirap eller liknande
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1/2 tsk kanel 
 • En nypa salt
 • 1 banan
 • 1 dl blåbär
 • 0,5 dl peacannötter

Instruktioner:

 1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnsform eller bakform med smör
 2. I en stor skål, blanda ihop alla ingredienser tills allt är väl kombinerat
 3. Häll blandningen i den smorda ugnsformen och sprid ut den jämnt
 4. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter, eller tills gröten har stelnat och fått lite färg
 5. Ta ut formen från ugnen och låt den svalna något innan du skär i portionsbitar och serverar

Receptet går att variera i oändlighet med andra frukter, bär, smaksättningar och nötter. Baked oatmeal passar bra som frukost eller mellanmål och kan serveras varm eller kall. Den är även bra att förbereda i förväg och värma upp när du vill ha den.